Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

31. 05. 2023. 14:46 >> 17:10
1

ABAZOVIĆ NA UNIVERZITETU MEDITERAN

"Do 2028. godine možemo i do dvije milijarde prihoda u turizmu"

Do 2028. godine možemo i do dvije milijarde prihoda u turizmu a uz efikasniju državnu administraciju Crna Gora bi do 2030. prestigla pola članica Evropske unije po pitanju ekonomskog razvoja, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Abazović je to kazao na predavanju na Univerzitetu Mediteran, na temu “Ekonomija Crne Gore - stanje, pravci razvoja i perspektive”.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Abazović je tokom izlaganja naglasio značaj efikasnosti državne administracije koja mora pojednostaviti procedure i biti osposobljena da donosi odluke da bi omogućila privredi da se razvija.

"Na taj način bi, kako je istakao, Crna Gora do 2030. prestigla pola članica Evropske unije po pitanju ekonomskog razvoja", navodi se u saopštenju.

Govoreći o turizmu on je, kako se dodaje, ukazao na potrebu razvoja vjerskog i zdravstvenog turizma te bolju valorizaciju potencijala i kulturnih bogatstava kakva je ikona Filermosa, za koju je, po riječima premijera, potrebno izgraditi poseban objekat na Cetinju.

“Uz efikasne odluke i stimulativne politike do 2028. godine možemo i do 2 milijarde prihoda u turizmu”, kazao je Abazović.

On je, navode iz vlade, ukazao na potrebu snažnije diversifikacije privrede u pravcu daljeg razvoja energetike, proizvodnje hrane i IT sektora koji predstavljaju razvojne šanse i potencijal za nova zapošljavanja i bolji standard građana.

Premijer je takođe govorio o kapitalnim projektima poput: nastavka autoputa, izgradnje žičare Kotor-Lovćen, puta Plav-Dečani, bulevara Tivat-Jaz i žičarama u Mojkovcu, Kolašinu i Bijelom Polju koji su u različitim fazama realizacije.

Tokom predavanja osvrnuo se i na projekte modernizacije Termoelektrane Pljevlja, izgradnje cementare, objedinjavanja Luke Bar i bolje valorizacije aerodroma.

"Ko je segmentirao Luku Bar, nije na umu imao interese Crne Gore", kazao je Abazović.

"Vjerujem da će za nekoliko godina Crna Gora biti zemlja u koju će građani Evropske unije dolaziti da žive i rade", zaključio je predavanje premijer.

U nastavku gostovanja na Univerzitetu premijer je odgovarao na brojna pitanja studenata i profesora. Od statusa Instituta dr Simo Milošević, nastavka autoputa, nelojalne konkurencije, inflacije i rasta zarada.

Kako navode z Vlade, predavanju je prisustvovalo oko 150 studenata, profesora i predstavnika medija.

Na početku predavanja predsjedniku Vlade dobrodošlicu su u ime Univerziteta poželjeli rektor prof. dr Savo Marković i prorektorka i dekanica Fakulteta za ekonomiju i biznis prof. dr Marija Janković.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније