Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Anka Perović Radović, Radio Crne Gore ]

17. 05. 2023. 16:08   >>  16:09 1

PERUĆICA I PIVA

Hidroelektrane rade maksimalnom snagom, višak struje se izvozi

Crnogorske hidroelektrane Perućica i Piva rade maksimalnom snagom i proizvode znatno više struje od dnevnih potreba, pa se višak izvozi. Pune akumulacije nagovještavaju da neće biti potrebe za uvozom električne energije tokom narednih mjeseci.

Obilne kiše koje su u prvoj polovini maja za 50 odsto premašile prosječno ostvarene padavine u ovom mjesecu značajno su pripunile akumulacije crnogorskih elektrana koje rade maksimalnom snagom i tržištu isporučuju dovoljne količine električne energije, što je izuzetno važno s obzirom da je Termoelektrana Pljevlja van pogona zbog remontnih radova.

Agregati Perućice i Pive rade punom snagom, kazao je Radiju Crne Gore, direktor Funkcionalne cjeline Proizvodnja Bojan Đordan.

"Krupačko jezero je od nedjelje na prelivu, tako da imamo punu zapreminu od 42 miliona kubika, dok je Slano na 95 odsto popunjenosti kapaciteta, odnosno 105 miliona kubika. Što se tiče HE Piva dotoci su preko 300 kubika u sekundi, a Pivsko jezero je gotovo puno, nekih pola metra u odnosu na najvišu kotu", ističe Đordan.

Dnevna proizvodnja hidroelektrana skoro duplo premašuje dnevni konzum, pa se višak struje izvozi po cijeni od 100 do 120 eura po megavat satu. Pune akumulacije garantuju dobru proizvodnju i u narednim mjesecima, pa je sasvim izvjesno da se neće ponoviti sušni period koji je obilježio prošlu godinu, a vjerovatno neće biti potrebe ni za uvozom struje.

"Predstoji nam jun i jul, u avgustu je redovan godišnji remont HE Perućica, tako da očekujemo da će akumulacije biti na zadovoljavajućem nivou imajući u vidu njihovo trenutno stanje. Neće biti potrebe da se koriste u maksimalnom kapacitetu nego će se prilagoditi situaciji koja bi eventualno mogla da se u septembru i oktobru donese izostanak padavina, tako da će uvoz i ako ga bude biti minimalan. Određene količine električne energije već su unaprijed obezbijeđene a svakako da će tržište diktirati kako ćemo se ophoditi prema raspoloživim akumulacijama", kaže Đordan.

Povoljne hidrološke prilike još jednom su potvrdile neophodnost ugradnje 8 agregata HE Perućica, što je među prioritetnim zadacima nacionalne energetske kompanije.

Đordan naglašava da se priprema tehnička specifikacija tenderske dokumentacije i da će se do kraja godine raspisati javni poziv za izbor projektanta i izvođača radova vrijednih oko 24 miliona eura koji će se finansirati uz podršku njemačke KFW banke.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније