Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Bojana Despotović, TVCG ]

17. 05. 2023. 06:39 >> 22:59

DO KRAJA SEDMICE U SKUPŠTINI

Rebalansom prihodi veći za 225 miliona, rashodi za 46 miliona eura

Ministarstvo finansija pripremilo je predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, koji će danas biti razmatran na sjenici Vladine Komsiije za ekonomska pitanja, dok se očekuje da će parlamentu biti poslat do kraja sedmice. U Ministarstvu ističu da je glavni razlog predlaganja rebalansa neočekivani rast prihoda, ali i finansiranje vanrednih parlamentarnih izbora. Analitičari, s druge strane, ukazuju da je to dokaz lošeg planiranja najvažnijeg ekonomskog akta.

U jeku priče o bankrotu državne kase, Ministarstvo finansija pripremilo je rebalans ovogodišnjeg budžeta zbog, kako tvrde, povećanja prihoda.

“Prihodi su znatno iznad plana. Razlozi tome su različiti, ali primjećujemo da je zaključno s aprilom oko 120 miliona veća naplata od plana i do kraja godine očekujemo 225 miliona eura više u odnosu na inicijalni plan. To je nekih deset procenata”, kaže Bojan Paunović iz Ministarstva finansija.

Osim zbog rasta prihoda, rebalans je predložen i kako bi u zakon uvrstili 27 miliona eura pomoći koje je Crna Gora nedavno dobila od Evropske unije, ali i troškove za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.  

“Prije svega mislimo na 5,5 miliona eura koji se obezbjeđuju institucijama koje očekuju organizaciju izbornog procesa. Vi znate da vanredni parlamentarni izbori nijesu planirani budžetom i postoji potreba opredjeljivanja sredstava DIK-u i MUP-u. Takođe, oko 3,5 miliona eura se obezbjeđuje u tom smislu u rezervi jer se iz rezerve finansira izborna kampanja”, kaže Paunović.

Predlog rebalansa danas će razmatrati Vladina Komisija za ekonomska pitanja, dok će parlamentu biti poslat do kraja sedmice.

Prihodi su rebalansom povećani za 225 miliona, rashodi za 46 miliona, dok je deficit prepolovljen.

Izmjenu ključnih parametara ovogodišnjeg budžeta analitičar Mirza Mulešković tumači kao loše planiranje najvažnijeg ekonomskog akta, dok u Ministarstvu finansija to poriču.

“Vidim da je ovdje raskorak u planiranju i realizaciji budžeta i generalno je problem ukoliko se to desilo. Ovo se moralo projektovati i moralo se znati da će ići ovim tokom jer nam svi drugi indikatori ne pokazuju da je došlo do velikog rasta, kako ekonomije tako i potrošnje. Tj. potrošnja je porasla, ali ne u tolikoj mjeri da bi se ovoliko prihodi povećali”, kazao je Mulešković. 

“Ne, to znači da je budžet planiran u skladu sa projekcijama koje smo imali u trenutku planiranja”, poručio je Paunović.  

I dok Paunović ističe da je potreba za rebalansom neupitna, te da je ne treba politizovati, Mulešković poručuje da je izmjena Zakona o budžetu trebalo da sačeka novu vladu.

“Generalno jeste problematičan sami tajming rebalansa budžeta jer za manje od mjesec slijede izbori i imaćemo neku novu vladu koja je trebalo da upravlja javnim finansijama u narednom priodu”, poručio je Mulešković.  

S obzirom na to da nas izbori očekuju 11. juna, a da je izborna kampanja počela, pitanje je hoće li se o ovom predlogu uopšte i raspravljati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније