Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

16. 05. 2023. 14:17 >> 14:17

PKCG

Zelena tranzicija jedini put ka održivim ekonomskim sistemima

Zelena tranzicija, nakon pandemije i energetske krize, ne predstavlja samo opredjeljenje, već i jedini mogući put održivog razvoja, saopštila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

“Stoga je važno definisati kako je sprovesti na najefikasniji način i u što kraćem vremenu, a ni u jednom momentu ne ugroziti ekonomske procese”, rekla je Drakić na dvodnevnoj konferenciji o zelenoj ekonomiji koja je počela danas u hotelu Hilton.

Skup čiji su organizatori PKCG i ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i nauke i tehnološkog razvoja, organizovan je u okviru crnogorskog predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), sa ciljem pokretanja diskusije o zelenoj ekonomiji iz više uglova, koja treba da dovede do zaključaka potrebnih za definisanje smjernica ka održivom rastu i razvoju.

“Učesnici skupa su donosioci odluka najvišeg nivoa iz zemalja SEECP, predstavnici Evropske unije (EU) i međunarodnih organizacija koji stručno i finansijski podržavaju zelenu transformaciju, predstavnici privrednog sektora, te akademske zajednice i institucija koje su nosioci razvoja inovacija bez kojih zelena tranzicija nije moguća", navodi se u saopštenju PKCG.

Drakić je istakla važnost partnerstva organizatora tog događaja, koji su objedinili poslovnu zajednicu, nauku i donosioce odluka, što je fundament za strateško i kontinuirano djelovanje u procesima koji vode ka zelenoj tranziciji.

Ona je istakla da su na evropskom nivou značajna finansijska sredstva opredijeljena za ovaj proces u regionu, prije svega kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Drakić smatra da će investicije u zelene tehnologije biti sve isplativije, jer se tržišta okreću „zelenim“ proizvodima.

“Smatram da je jedan od važnijih zadataka kreatora politika stvoriti okruženje koje će biti stimulativno za kompanije koje su spremne za zelenu tranziciju. Treba svakako u tome naći adekvatnu mjeru i za one koji pokazuju neodgovoran odnos prema životnoj sredini. Simultano sa ovim, nužno bi bilo razvijanje finansijske i tehničke podrške za kompanije koje su se opredijelile da idu u susret novim tehnologijama i poslovnim modelima”, kazala je Drakić.

Ona je dodala da PKCG u ovim procesima ima važnu ulogu i da je uz podršku Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kreirala Mapu puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji, a Vlada je na osnovu nje donijela Strategiju cirkularne tranzicije.

“Uz ovo, HUB cirkularne ekonomije u PKCG će uskoro početi da funkcioniše kao online platforma, koja može dati odgovore na brojna pitanja i ponuditi najbolje prakse i iskustva kao uzor”, rekla je Drakić.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović, saopštila je da od nastanka, 1996. godine, SEECP djeluje regionalno, zalažući se za veći stepen bezbjednosti, stabilnost političkih prilika, razvoj demokratije, primjenu vladavine prava, a u prvom redu za jačanje ekonomskih odnosa između samih država članica, sve sa ciljem što bržeg i kvalitetnijeg pristupa evropskim i evroatlantskim strukturama.

„Crna Gora je preuzela drugo po redu jednogodišnje predsjedavanje u junu prošle godine, koje se realizuje pod motom Jugoistok Evrope kao prostor kulture i saradnje, budući da mnogostruke kulturne spone predstavljaju čvrst osnov za dalje unapređenje partnerstava država regiona“ kazala je Šćepanović.

Ona je ocijenila da će Konferencija o zelenoj ekonomiji, koja se održava u okviru crnogorskog predsjedavanja SEECP-om, biti jedan korak naprijed u ostvarivanju ciljeva postojanja i rada najveće regionalne inicijative.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Armend Milla, saopštio je da je Vlada iskazala snažnu posvećenost procesu zelene tranzicije i počela da razvija politike, programe, kao i preduzima neophodne akcije radi jačanja administrativnih kapaciteta za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan.

„Smatramo da će nam uspešna transformacija ka zelenoj ekonomiji pomoći da ostvarimo ciljeve održivog razvoja UN-a i Pariškog sporazuma, kao i ambicije Evropskog zelenog sporazuma“, rekao je Milla.

Prema njegovim riječima, ekonomska diversifikacija će biti imperativ za dalji razvoj Crne Gore.

Vlada će se usredsrediti na unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, kako bi postigla održivi razvoj sa razvijenom poljoprivredom i turizmom, kao i većim sinergijama između ovih sektora.

„Misija Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma je da obezbijedi održivo korišćenje prirodnih resursa i osigura održiv, inkluzivan i stabilan ekonomski razvoj. Takođe, podsticaćemo uvođenje principa cirkularne ekonomije, koji integriše privredu i sistem upravljanja otpadom“, poručio je Milla.

On smatra i da tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji nije samo usmjerena na podsticaj konkurentnosti, već je od suštinskog značaja za održivu budućnost, rješavanje problema prekomjerne potrošnje prirodnih resursa i nastanka klimatskih promjena.

Na skupu su održana i tri panela, a prvi dan konferencije završen je promocijom Studije o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Crnoj Gori, koju je izradila PKCG.

Za drugi dan konferencije predviđeni su paneli Inovacije u uslugama zelene ekonomije i Zelena infrastruktura za medicinska istraživanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније