Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

05. 05. 2023. 15:11 >> 15:13

UNIJA POSLODAVACA

Aleksandra Bošković na čelu Odbora za digitalnu transformaciju

Aleksandra Bošković, direktorica ljudskih resursa i komunikacija u kompaniji Bild, nova je predsjednica Odbora za digitalnu transformaciju u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG). Potpredsjednik je Branimir Bukilić, direktor kompanije Data Design.

Ovo je odlučeno na sastanku članova Odbora održanom u prostorijama UPCG.

Ona je ovu poziciju preuzela od Dušana Banovića iz Crnogorskog Telekoma koji je, uz zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, najavio podršku daljem radu Odbora i novoizabranom rukovodstvu.

"U naredne dvije godine, Bošković i Bukilić će upravljati radom Odbora i organizovati aktivnosti čija realizacija doprinosi stvaranju povoljnog preduzetničko-inovativnog ekosistema, razvoju digitalne ekonomije i Crne Gore kao digitalnog društva. U tom dijelu, članovi Odbora su iznijeli niz konkretnih predloga, posebno naglašavajući ona koja se odnose na unapređenje regulatornog okvira, veću uključenost predstavnika ICT sektora u proces izrade strateških dokumenata, kreiranje programa edukacije koji prate napredna ICT rješenja i prilagođeni su potrebama privrede, kao i jačanje saradnje između poslovne zajednice i države", navodi se u saopštenju UPCG.

Posebnu pažnju učesnika sastanka izazvala je prezentacija ključnih rezultata novog istraživanja koje je sprovela organizacija članica Odbora – ICT Cortex.

" ICT sektor Crne Gore je 2022. godine ostvario prihod od preko 602 miliona eura, što je za 23% više u odnosu na prethodnu godinu i 41% više od prihoda koji je ostvario 2019. godine. Takođe, rast je zabilježen i po pitanju broja firmi kojih je 2022. godine bilo za oko 200 više (34%) nego prethodne, dok je broj novozaposlenih povećan za 31% u odnosu na 2021. godinu i 69% u odnosu na 2019", navodi se u saopštenju.

Kako navode, uloga i značaj ove industrije potvrđeni su i kroz podatak da su izvozne aktivnosti računarskih usluga imale su rastuće učešće u ukupnom crnogorskom izvozu na čak 21% do 2022. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније