Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

28. 03. 2023. 09:29 >> 09:29
1

AKTUELNA UPRAVA "MONTENEGRO BONUSA"

"SDT da ispita poslovanje novog, ali i starog rukovodstva"

Rukovodstvo "Montenegro Bonusa" Cetinje, saopštilo je da nema informaciju o tome kako se izjasnilo ODT Cetinje po navodima iz krivične prijave, koju je podnijelo resorno Ministarstvo kapitalnih investicija, protiv predsjednika Odbora direktora Montenegro Bonusa (MNB) Miroslava Ivaniševića i ranijeg izvršnog direktora Milana Čolakovića, a na bazi izvještaja eksternog revizora.

Kako su naglasili u reagovanju, aktuelno rukovodstvo Montenegro Bonusa od trenutka svog dolaska u Društvo pristupilo je savjesnom, odgovornom i zakonitom rješavanju ključnih pitanja važnih za opstanak Društva.

"Kako je ministar finansija Aleksandar Damjanović na kontrolnom saslušanju u Skupštini rekao da se Zaštitinica imovinsko pravnih interesa posljednjih mjeseci aktivno bavi problematikom vezanom za Jugopetrol AD i nemogućnost Montenegro Bonusa da i pored pravosnažnih presuda iz 2016. godine, koje su rezultat sporova između Države i Jugopetrola, riješenih u korist Države, pristupi rezervoarima, koji su mu dati na korišćenje i upravljanje, postavlja se pitanje zašto Zaštitnica, nije ranije bila upoznata sa navedenom problematikom, već je to urađeno tek sa dolaskom novog rukovodstva?", navode u reagovanju.

Društvo uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće, kako dodaju, posluje pozitivno i uredno izvršava sve svoje obaveze, iako se suočava sa velikim naslijeđenim problemima.

"Početkom 2021. godine Društvo ostaje bez obrtnih sredstava usljed blokade računa od Privrednog suda u iznosu od oko milion eura. Dalje, početkom 2022. godine Društvu dospijeva na naplatu obaveza prema CGS-u oko 1.200.000 eura iz perioda upravljanja KAP-om, koju je Društvo bilo prinuđeno da otlaćuje u ratama, na mjesečnom nivou u iznosu od 30.000 eura, što i te kako opterećuje redovno poslovanje. U okolnostima velike energetske krize na globalnom nivou, zbog dešavanja u Rusiji i Ukrajini, koju karakteriše nedostatak energenata na tržištu, prisustvo inflantornog gubitka i izuzetno frekventna promjena cijena na berzi naftnih derivata, Društvo uspijeva aktivno da učestvuje na tržištu, što dokazuje i veliki broj ugovora, koje ima sa javnim naručiocima (školama, bolnicama, domovima zdravlja...) ali i sa privatnim kompanijama. U vezi sa navodima prethodnog rukovodstva da u ranijem periodu poreski inspektori nijesu imali primjedbi prilikom kontrole, te da su revizori davali pozitivno mišljenje, obavještavamo javnost u vezi ovih navoda o sljedećem: poreski inspektori prilikom kontrola prethodnih godina vršili su nadzor nad pojedinačnim pitanjima poslovanja ( kao što su na primjer pdv prijave, a nisu kontrolisali problematiku evidencije vlasništva imovine u knjigama Društva). Takođe, Društvo je 15 godina revidirala ista revizorska kuća, koja je davala pozitino mišljenje svih tih godina, da bi 2020. godine, nakon promjena koje su se desile u državi, ta ista revizorska kuća prvi put poslije 15 godina dala "uzdržano mišljenje" po istom pitanju. To je podstaklo aktuelno rukovodstvo Društva da u skladu sa zakonom izvrši vanrednu eksternu reviziju i o rezultatima iste obavijesti nadležno ministarstvo" navode u kompaniji.

Naglašavaju i to da je aktuelno rukovodstvo kao jednu u nizu mjera ušteda u Društvu smanjilo broj rukovodećih mjesta, kao i zarade rukovodećim licima, počev od Izvršnog direktora, pa dalje.

"Ohrabrujemo prethodno rukovodstvo da podnese krivične prijave i pozivamo specijalnog državnog tužioca Novovića, da lično provjeri poslovanje novog rukovodstva, kao i poslovanje starog rukovodstva", poručuju u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније