Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. Janković

24. 03. 2023. 07:13 >> 22:07

AKCIJA “STOP INFLACIJI”

"Ograničiće kupovinu samo ukoliko bude očigledne zloupotrebe"

Pojedini trgovački lanci ograničiće kupovinu proizvoda po minimalnim cijenama u okviru akcije “Stop inflaciji” samo ukoliko bude očigledne zloupotrebe, potvrđeno je Portalu RTCG. Iz kompanije "Voli" naglašavaju da se ograničenje može desiti ukoliko se kupuju enormne količine proizvoda, dok sa druge strane u lancima "Idea" trenutno ne pominju ograničenja.

Građani naše države od utorka imaju mogućnost da u pet najvećih trgovačkih lanaca kupuje 25 proizvoda po minimalnim cijenama. To je dogovor Ministarstva ekonomskog razvoja sa trgovačkim lancima "Voli", "Merkator", "Laković", "Aroma" i "Franca", a u okviru akcije pod nazivom “Stop inflaciji”, koja će trajati do kraja aprila uz mogućnost da bude produžena.

Iz kompanije "Voli" sugerišu kupcima da su proizvodi namijenjeni snabdijevanju domaćinstava.

“Jedino ograničenje je u slučajevima očigledne zloupotrebe,  kada se kupuju velike količine proizvoda, tj više komercijalnih pakovanja. U tim slučajevima sugerišemo kupcima da su proizvodi namjenjeni snabdjijevanju domaćinstava. Generalno, nema razloga za kupovinu većih količina jer će akcija trajati narednih mjeseci”, poručuju iz te kompanije.

U "Idea" prodavnicama, sa druge strane, navode za naš Portal da u ovom momentu ne postoje ograničenja u broju artikala koje potrošači mogu kupiti po sniženim cijenama.

“Vodeći računa o njihovim potrebama, kao i do sada, nastojimo da u svakom trenutku potrošačima omogućimo što bolju ponudu i pristupačnije cijene osnovnih, ali i svih ostalih namirnica i proizvoda za kojima vlada najveća potražnja”, odgovorili su oni.

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda. Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom (trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad 5 odsto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na 5 odsto).

"Cilj ove akcije i uvođenja antiinflacione korpe je da smanjimo pritisak na životni standard građana i doprinesemo stabilizaciji cijena osnovnih životnih namirnica. Drago mi je da su naši trgovci pokazali društvenu odgovornost i od početka podržali ovu ideju“, poručio je ranije resorni ministar Goran Đurović.

Trgovac je u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev Ministarstva iste dostavi na uvid.

Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, formiraju cijene prema postignutom dogovoru i o tome vode adekvatnu evidenciju, ali trgovac ne može skraćivati listu proizvoda.

Trgovac može mijenjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

“Trgovci će artikle obilježavati na poseban način, a Ministarstvo će obezbijediti odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe ovom sistemu snižavanja cijena”, saopšteno je iz MERT-a.

Opšti uslovi za izbor proizvoda:

Artikal ne smije biti pri isteku roka.

Artikal ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja.

Artikal ne smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније