Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

21. 03. 2023. 09:05 >> 09:25

PEJAKOVIĆ

"Kriza u nekoliko svjetskih banaka neće uticati na nas"

Kriza u nekoliko svjetskih banaka neće uticati na bankarski sustem u Crnoj Gori, ističe Bratislav Pejaković iz Udruženja banaka. Kako je napomenuo gostujući u Jutarnjem programu TVCG, nijesmo imali poslovne odnose sa bankama u SAD i Švajcarskoj koje su u krizi, pa nema opasnosti od direktnog uticaja na naš bankarski sistem.

"Mi nijesmo imali poslovne odnose sa ovim bankama, pa nema opasnosti od direktnog uticaja krize na naš bankarski sistem", kazao je Pejaković. 

Objašnjava da u svakom poslu, pa i u bankarskom, postoje ciklusi uspona i pada, ali ovo što se desilo u SAD je malo neobično.

"Neki propisi se nijesu poštovali i vezivali su najveći dio aktivnosti za AI industriju. Imali smo i u slučaju američkih banaka i u slučaju Kredit svis brzu reakciju svjetskih banaka koje su koordinirano preuzele mjere", kazao je Pejaković.

Švajcarska centralna banka je, kaže, preko 50 milijardi franaka ubacila u Kredit svis, a banke u SAD koje su poklekle već imaju druge koje će ih preuzeti.

"Bankrstvo prije 10 godina i danas su dva svijeta, ali kriza iz 2008. teško da može da se ponovi, jer je uspostavljen sistem međusobne saradnje banaka. Evropska centralna banka je uvela i sanacione fondove, a to i mi imamo, jer smo usklađeni sa EU regulativama. Imamo Fond za osiguranje depozita koji je sada na 50.000 eura, uskoro će biti povećan na 100.000, i imamo i Sanacioni fond, tako da eventualni problem u nekoj našoj banci bi se riješio, a da to ne bude na teret budžetskih korisnika. Ti se fondovi pune komercijalnim bankama, tako da nema mjesta za paniku", poručuje Pejaković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније