Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

02. 03. 2023. 08:26   >>  08:30

MULEŠKOVIĆ

"Javne finansije konsolidovati i kroz smanjenje plata funkcionerima"

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković kazao je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" da je neminovno da će rast akciza usloviti novi talas poskupljenja, te da se javne finansije mogu konsolidovati i kroz smanjenje zarada javnom sektoru.

"Često se čuje narativ da su privrednici krivi zbog marži i da krše zakon, ako neko krši zakon treba ga procesuirati. Povećali smo akcize, zašto ne bi smanjili plate u javnom sektoru, poslanika, ministara premijera i na taj način pokažemo solidarnost. Ajde da nekad ne bude samo privreda solidarna, već svi segmenti društva Na taj način možemo konsolidovati javne finansije koje su definitivno u problemu čim donosimo ovakve mjere već u februaru", ocijenio je Mulešković.

Pojašnjava da je javna potrošnja je problem jer je donešen veliki broj zakona sa ciljem uvećanja zarada u javnom sektoru, a nije donešena nijedna mjera racinalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru.

"Rast zarade u javnoj upravi je veći nego u privatnom, i to motiviše mlade da posao traže u javnoj upravi umjesto u privatnom sektoru, što nije dobro za mali sistem kakav je naš. Posebno treba istaći da su ove mjere donošene bez adekvatne ekonomske analize", saopštio je Mulešković.

Prema jegovim riječima, neminovno je da imamo problem sa javnim fianasnijama.

"Ali postavlja se pitanje zašto ovaj set akciza nije usvojen sa budžetom. Sa ovakvim rješenjima ćemo dodatno opteretiti privredu", kaže Mulešković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније