Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

О.З.  [ Mina-biznis ]

20. 12. 2022. 17:06   >>  17:03

SAVJETOVANjE UPCG

Inovativne djelatnosti u fokusu interesovanja privrednika

Računovodstveno revizorski odbor Unije poslodavaca (UPCG) organizovao je savjetovanje privrednika – članova te organizacije na temu Pravo korišćenja podsticajnih mjera na osnovu inovativnih djelatnosti i prikaz kroz poresku prijavu na dobit preduzeća.

Savjetovanje je organizovano u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i Upravom prihoda i carina (UPC).

“U fokusu savjetovanja bilo je predstavljanje podsticajnih mjera po osnovu investiranja u inovativne djelatnosti i poreskog tretmana investiranja, sticanje statusa korisnika prava na podsticajne mjere za istraživanje i analiza prijave za utvrđivanje poreza na dobit preduzeća za ovu godinu, sa akcentom na inovativne djelatnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz UPCG su rekli da je uvodno predstavljanje izazvalo veliko interesovanje učesnika, nakon čega je uslijedila aktivna diskusija u kojoj su privrednici bili u prilici da dobiju odgovore na konkretna pitanja, a time i razriješe dileme u vezi adekvatne primjene navedenih mjera u daljoj poslovnoj praksi.

Na događaju je ocijenjeno da postoji veliki broj otvorenih pitanja i nedoumica koje uglavnom proizilaze iz toga što je u pitanju tek početak primjene instituta posebnog poreskog tretmana investicija u inovacije, ali da će nadležni državni organi biti partneri privredi u implementaciji i sagledavanju potencijalnih problema, te da će se, ukoliko se ukaže potreba, propisi mijenjati kako bi se postigla svrha i namjera pomenutog instituta.

Događaj su, u ime Odbora UPCG, otvorili izvršni direktor kompanije Balance Ranko Stanišić, izvršna direktorica Economic Team-a, Tatjana Šćepanović i izvršna direktorica Racc-a Anita Radulović.

U ime Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja učešće su uzele vršiteljka dužnosti generalne direktorice za inovacije i tehnološki razvoj Marijeta Barjaktarović i samostalna savjetnica u Direktoratu za inovacije i tehnološki razvoj, Nevena Radović.

Predstavnici Uprave prihoda i carina bili su samostalna savjetnica u Sektoru za IT Svetlana Dobrović, poreska inspektorka za velike poreske obveznike Anka Raičević, kao i poreski inspektori u oblasti inspekcijskog nadzora Dragoljub Nikolić i Nikaš Petrušić.

Iz UPCG je najavljeno da će događaji ove vrste biti organizovani i u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније