Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. /Darko Bulatović ]

12. 08. 2022. 16:14   >>  13. 08. 2022. 07:49 16

KOVAČEVIĆ NAJAVIO

U ponedjeljak o mogućnosti da država i EPCG preuzmu Željezaru

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je da je u ponedjeljak u osam sati zakazan sastanak u Vladi na kome će sa premijerom Dritanom Abazovićem i predsjednikom borda direktora EPCG Milutinom Đukanovićem razgovati o mogućnosti da država i EPCG preuzmu fabriku. Radnici su poručili da ostaju u fabrici i da će štrajk glađu trajati dok se ne potpiše ugovor o preuzimanju Željezare. Jednom od radnika Željezare pozlilo je jutros oko 10 sati. Intervenisala je hitna pomoć i zadržan je u bolnici.

"Dok se ne potpiše sve što treba ostajemo na istim pozicijama, štrajk glađu se ne prekida, kao ni blokada. Ostajemo do daljnjeg u krugu fabrike", kazao je predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović.

Predsjednik Opštine Nikšić je ranije danas nakon razgovora sa Željezarcima koji štrajkuju glađu na krovu fabrike, predložio da Vlada kupi Željezaru od novca koji joj je prošle godine ustupila Elektroprivreda Crne Gore. Radnici su podržali ideju Kovačevića.

Radnici Željezare koji su proveli noć na krovu fabrike štrajkujući glađu, blokirali su sinoć kapiju transporta i poručili da u Željezaru može ući samo premijer Dritan Abazović. Traže od predsjednika Vlade da država preuzme Željezaru.

Kovačević je kazao da su mogućnosti lokalne samouprave ograničene.

“Mi smo uvijek bili uz radnike. Mogu reći da su i prethodna i sadašnja Vlada uložile određeni trud. Međutim, juče smo došli do situacije da prodaja nije izvjesna”, kazao je Kovačević.

Kazao je da je sinoć sa radnicima došao na ideju da država kupi fabriku. 

“Svi znaju da je prošle godine Elektroprivreda ustupila Vladi dobit od 30 miliona eura. Da vidimo da li postoji mogućnost država od tog novca može da kupi Željezaru pa da je ustupi Elektroprivredi ili sama vidi šta da se radi sa njom, da napravi od nje neki primamljviji proizvod za zdrave investitore”, kazao je Kovačević.

Istakao je da se dogovorio sa radnicima da će danas kontaktirati premijera i potencijalnog investitora Miodraga Daku Davidovića. O ovoj temi, kako kaže, nije razgovarao sa predsjednikom Upravnog odbora EPCG Milutinom Đukanovićem.

“Ovo će biti nepopularna izjava sa moje strane i prebacivanje vrućeg krompira, ali krompir je svakako vruć i izgorjeće nečije ruke, pa da pokušamo da ga svi zajedno ugasimo”, istakao je Kovačević.  

Dodao je da još sve zavisi i od vlasnika iz Tosijali grupe.

Predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović, kazao je da im je da ideja predstavljena sinoć i da je radnici podržavaju.

“Mi se iskreno nadamo da je to pravi put za rješenje situacije u Željezari država i EPCG imaju kapacitet da preuzmu Željezaru. Iskreno se nadamo da je država spremna da ovu stvar završi do kraja”, poručio je Vujović, nakon sastanka sa Kovačevićem.

Blokirana fabrika, pustiće samo Abazovića

Oko stotinu radnika je provelo je noć štrajkujući glađu na krovu i u pogonima Željezare. 

"Blokirana je čitava Željezara, niko ne može da uđe u fabriku. Blokirana je kamionima glavna kapija Željezare i teretna kapija. Radnici očekuju samo premijera Abazovića da sa njim razgovaramo i tražimo od njega da država preuzme fabriku", kazao je za RTCG predsjednik Sindikata Ivan Vujović. 

Predsjednik predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević posjetio je sinoć radnike Željezare. Posjeta Kovačevića je najavljena i za danas kada će dati izjavu za medije sa radnicima.

Nakon što pregovori oko preuzimanja nikšićke Željezare između biznismena Miodraga Davidovića i predstavnika turskog "Toščelika" po svoj prilici nisu dali konkretne rezultate, radnici su ponovo na krovu fabrike počeli štrajk glađu. Saopštili su da su zauzeli fabriku i da su oni vlasnici Željezare. Pozivali su premijera Dritana Abazovića i nikšićkog biznismena Miodraga Davidovića da dođu u fabriku objasne radnicima ko govori istinu.

Predstavik radnika Ivan Vujović kazao je da očekuju dolazak premijera Dritana Abazovićeva, jer radnici traže da država preuzme fabriku.

Davidović je, kako navode, kazao i da su ga predstavnici Tosjali grupe obavijestili kako pregovore u kupovini Željezare mogu nastaviti 22. avgusta.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније