Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

T.G. [ Mina ]

02. 08. 2022. 16:50 >> 16:54

OPEC

Potražnja za naftom će rasti u narednoj godini

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je svoju prvu prognozu globalne potražnje za tim energentom za narednu godinu, predviđajući povećanje od 2,7 miliona barela dnevno.

To se očekuje zbog zdravog globalnog ekonomskog rasta i poboljšanja geopolitičkih kretanja, prenosi SEEbiz.

U svom posljednjem mjesečnom izvještaju o tržištu nafte, OPEC predviđa oporavak potrošnje transportnih goriva, lakih destilata i industrijskih goriva, pri čemu se očekuje da će Sjedinjene Američke Države (SAD), Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Evropa i azijsko-pacifička regija, premašiti nivoe potražnje iz 2019, odnosno prije pandemije virusa korona.

Međutim, izvještaj upozorava da je inflacija i dalje velika briga, zajedno s dodatnim mjerama monetarnog pooštravanja ključnih centralnih banaka.

Grupa očekuje da će zalihe nafte iz zemalja koje nijesu članice OPEC-a naredne godine porasti za 1,71 milion barela dnevno, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 2,15 miliona barela dnevno ove godine.

"Ruska proizvodnja nafte do kraja ove godine predstavlja veliku neizvjesnost", rekli su iz OPEC-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније