Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

02. 06. 2022. 11:50 >> 12:52

VLADA CG

Akcize na gorivo niže za još 10%, za radnike KAP-a obezbijeđen novac

Vlada je danas, na predlog Ministarstva finansija, usvojila odluku o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, za dodatnih 10 odsto.

Odluka podrazumijeva smanjenje akciza 50 odsto od utorka, odnosno dodatnih deset odsto, što je i maksimalna zakonska mogućnost koju Vlada ima shodno Zakonu o akcizama.

To bi, prema postojećim cijenama goriva, značilo niže cijene dizela i bezolovnog benzina pet do šest centi. Ministar finansija Aleksandar Damjanović, objasnio je da se odluka usvaja u cilju zaštite životnog standarda građana, kao i da će se primjenjivati od 7. juna do 5. jula, odnosno dva obračunska perioda.

"To u praksi znači da ukoliko se cijene goriva prema sadašnjim prognozama povećaju šest centi, mi ćemo taj rast neutralisati kroz smanjenje akciza. Ukoliko povećanje bude niže od šest centi imaćemo i pad cijene goriva. Ukoliko bude veće od šest centi svakako ćemo imati manji rast", objasnio je Damjanović.

On je kazao da negativni efekti po budžet i dalje postoje, ali da smo u maju bili u egalu.

Damjanović je naveo da će Ministarstvo finansija danas ili sjutra usvojiti pravilnik prema kojem će se vratiti obaveza naplate akciza na gorivo za jahte za rekreaciju.

“To je elementarno solidarno i nema potrebe da to gorivo bude oslobođeno akcize", rekao je Damjanović.

Za radnike KAP-a obezbijeđen novac, odluka sljedeće sedmice

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović kazao je da samo zbog tehničkih i proceduralnih razloga Vlada nije danas odlučivala o sredstvima za uplatu beneficiranog staža bivšim radnicima KAP-a, koji su stekli uslov za penziju. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je obezbijeđeno 1,52 miliona eura za povezivanje radnog staža, te da će odluka biti donesena već naredne sedmice.

Grupa bivših radnika Kombinata aluminijuma (KAP) okupilo se ispred zgrade Vlade zahtijevaću da izvršna vlast na sjednici razmotri njihovo pitanje, odnosno da ovlasti predstavnika koji će sprovoditi zaključke, koje je donijela prethodna Vlada. Oni zahtijevaju sastanak sa premijerom Dritanom Abazovićem, kako bi im on objasnio kako i na koji način treba sprovesti zaključke Vlade od 27. aprila.

Adrović je kazao da je trebalo da dođe samo to tehničkih izmjena u odnosu na prethodnu odluku Vlade.

“Kada smo krenuli u taj proces, ta imformacija nije imala prethodne saglasnosti i mišljenja koja su bila potrebna. Mi smo pokrenuli tu proceduru, dobili smo mišljenja i saglasnsti. Imao sam razgovor sa bivšim radnicima KAP-a, oni su očekivali da to danas bude na Vladi, ali iz tehničkih i proceduralnih razloga to nije moguće, jer nije prošlo komisije”, kazao je Adrović.

Ministarstvo finansija je, kako je kazao ministar Aleksandar Damjanović, dalo pozitivno mišljenje da se obezbijedi 1,52 miliona eura za povezivanje radnog staža za bivše radnike KAP-a.

“Sredstva su obezbijeđena o čemu ćemo već naredne sedmice donijeti odluku”, poručio je Damjanović.

Akcize na gorivo smanjene za dodatnih 10 odsto

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja za dodatnih 10 odsto, na predlog Ministarstva finansija.

Ta odluka podrazumijeva smanjenje akciza na gorivo za dodatnih 10 odsto od narednog utorka, pa će ukupno smanjenje akciza biti 50 odsto, što je i maksimalna zakonska mogućnost koju Vlada ima shodno Zakonu o akcizama.

Novom odlukom Vlade cijene dizela i bezolovnog benzina trebalo bi da budu niže za pet do šest centi.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније