Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

12. 04. 2022. 16:47   >>  17:02

SRZENTIĆ

Nabavkom Microsoft i Oracle licenci ušteđeno 40 odsto sredstava

Objedinjenom javnom nabavkom Microsoft i Oracle licenci izvršena je racionalizacija utroška novčanih sredstava na nivou državnih institucija za oko 40 odsto u odnosu na ukupan iznos koji bi država morala da opredjeljuje kada bi institucije nastavile da pojedinačno vrše nabavku za svoje potrebe, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

"Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM) na 64. sjednici usvojila Informaciju o sprovedenoj proceduri javne nabavke Microsoft licenci i davanju ovlašćenja za potpisivanje Enterprise Agreement-a (EA) za period 2022-2024. godine, kao i Informaciju o sprovedenoj proceduri javne nabavke Oracle licenci u 2022. godini za državne institucije", navode u saopštenju.

Istiće da uz racionalizaciju novčanih sredstava, ključni benefiti u objedinjenoj nabavci licenci se odnose na obezbjeđivanje nadogradnji postojećeg softvera na najnovije verzije, čime se značajno doprinosi podizanju nivoa informacione bezbjednosti u javnom sektoru.

Javna administracija će, kaže, imati pristup i koristiće najnovije proizvode Microsoft i Oracle kompanija, bazirane na najnaprednijim tehnologijama.

Uz centralizovan pristup prilikom nabavke licenci, kako naglašava Srzentić, obezbijeđeno je i bolje upravljanje i kontrola potrošnje Microsoft i Oracle licenci na nivou svih državnih institucija.

"Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je uložilo velike napore da obuhvati sve potrebe institucija i po prvi put objedini nabavku Oracle tehničkih licenci, razvojnih alata i obezbijedi 24/7 tehničku podršku od strane Oracle profesionalaca za državne institucije koje svoje informacione sisteme zasnivaju na ovoj tehnologiji", poručuju iz MJUDDM.

Poručuju da je opsežnom analizom koju je Ministarstvo prethodno sprovelo, izvršena i racionalizacija u broju potrebnih Microsoft licenci, što je omogućilo dodatnu uštedu u budžetu.

"Tako je u 2021. godini, u odnosu na ugovor iz 2020. godine, iznos smanjen za nešto više od pola miliona eura. Bitno je istaći da je uz kvalitetan rad pregovaračkog tima MJUDDM postignuto obezbjeđivanje identičnih cijena Microsoft licenci za naredne tri godine, po cijenama koje su bile važeće u 2021. godini", navode u saopštenju.

Ovo je, dodaju, naročito važno iz razloga što, usljed globalne finansijske situacije u svijetu uslovljene pandemijom COVID-19 virusa, cijene proizvoda na godišnjem nivou konstantno rastu.

"Od 2005. godine do danas, Vlada je kroz program Enterprise Agreement otkupila prava na korišćenje značajnog broja klijentskih i serverskih licenci, čime je obezbijeđena upotreba najnovijih verzija Microsoft-ovih proizvoda u državnim institucijama. Microsoft Enterprise Agreement (EA) je program po kojem se omogućava nabavka velikog broja licenci za vlade država, po znatno povoljnijim uslovima od pojedinačne kupovine licenci za računare i serverske uređaje. Kao organ u čijoj je nadležnosti objedinjena nabavka licenci, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija će u ime Vlade Crne Gore potpisati trogodišnji Enterprise Agreement sa kompanijom Microsoft za period 2022-2024. godine", zaključuju iz MJUDDM.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније