Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B./Dan ]

11. 03. 2022. 07:19 >> 07:20
3

TEŽAK POLOŽAJ

Pljevlja: Do 179 eura prima 1.807 penzionera

Većina pljevaljskih penzionera, na kraju prošle godine, primala je penziju manju od iznosa prosječne penzije na državnom nivou.

Naime, od 6.630 penzionera u Pljevljima njih 3.847 ima mjesečna primanja od 292,91 euro. Posebno je loša situacija kada su u pitanju penzioneri sa najnižom penzijom od svega 147 eura,a pomenuti iznos prima čak 930 pripadnika trećeg doba. S druge strane svega 748 penzionera ima penziju u iznosu od 500 do 1.000 eura, a njih šest mjesečno prima preko hiljadu eura, piše Dan.

"Pored 930 penzionera sa penzijom od 147 eura, njih 877 ima penziju u iznosu od 147 do 179 eura", kazao je za "Dan" predsjednik pljevaljskog Udruženja penzionera Vukadin Damjanović uz napomenu da su penzioneri sa penzijama od 179 eura, i nižim, u znatno teškom položaju.

Damjanović napominje da se radi o podacima sa kraja prošle godine, te da ni u ovoj godini nije došlo do nekih većih promjena.

"Penziju od 179 do 292 eura prima čak 2.040 penzionera u Pljevljima, tako da ukupno imamo 3.847 penzionera sa penzijom manjom od 292 eura, koliko iznosi državni prosjek penzija", naglašava Damjanović i poručuje da penziju u iznosu od 292 do 500 eura prima 1.871 penzioner u Pljevljima.

Pored niskih penzija, pljevaljski penzioneri suočeni su sa problemom nerješenog stambenog pitanja.

Zgrada, sa stanovima za penzionere, čija je gradnja najavljena 2018. godine još nije ni počela da se gradi, a radovi nijesu odmakli dalje od zemljanih radova za pripremu izlivanja temelja.

U Udruženju penzionera ne znaju ni kada će biti početi radovi na izgradnji stambene zgrade u kojoj bi bar 20 pripadnika trećeg doba mogo dobiti stan.

"Nemamo tačan podatak o broju penzionera koji nijesu riješili stambeno pitanje, ali se pretpostavlja da ih ima više od 100", kaže Damjanović i dodaje da Udruženje pezionera pokušava na razne načine da pomogne članovima koji su u teškoj socio-ekonomskoj situaciji.

U Pljevljima se posljednjih godina posebno uvećao broj penzionera koji primaju penzije sa najnižim iznosom.

Tako je prije dvije godine bio 591 penzioner sa penziom od 125 eura, koliko je tada iznosila najniža penzija u Crnoj Gori, a već u avgustu prošle godine bilo je oko 930 penzionera sa penzijom od 147 eura.

Uvećanje broja penzionera sa najnižom penzijom vezuje se za odlazak u penziju nekadašnjih radnika čija su preduzeća propala tokom procesa privatizacije. Među tim penzionerima se nalaze bivši radnnici "Prevoza Pljevlja", "Građevinara", fabrike "Prvi decembar", kao i tekstilne industrije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније