Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Mina Business ]

23. 01. 2022. 14:38   >>  14:39

GORANOVIĆ

Pandemija pokazala da treba smanjiti uvoznu zavisnost

Pandemija je pokazala važnost proizvodnih aktivnosti, zbog čega je potrebno raditi na kreiranju uslova koji će smanjiti uvoznu zavisnost, ocijenio je osnivač i izvršni direktor Industrije mesa “Goranović”, Đorđije Goranović.

“Nadam se da će se u narednom periodu sistemski raditi na podsticanju proizvodne djelatnosti kroz podršku postojećim proizvođačima i motivisanje novih proizvođača da se počnu baviti proizvodnjom”, rekao je Goranović u intervjuu Glasniku Privredne komore (PKCG).

On smatra da je potrebno raditi na kreiranju uslova koji će smanjiti uvoznu zavisnost.

“Da bi se to ostvarilo, mora se raditi i na razvoju konkurentnosti na lokalnom nivou i omogućavanju "predvidivosti" u smislu da će primarni proizvođači imati garanciju plasmana svojih proizvoda”, kazao je Goranović.

Pandemija je, kako je naveo, negativno uticala na poslovanje i njihove kompanije, kao i na većinu kompanija kako u Crnoj Gori, tako i u svijetu.

“Prošlogodišnja ljetnja sezona je bila mnogo bolja nego prethodna, ali prihodi još nijesu na nivou od prije pandemije. Uticaj pandemije na ugostiteljski i turistički sektor direktno se odražava na poslovanje naše kompanije. Trudimo se da se što bolje prilagodimo datim okolnostima i nadamo se boljim vremenima kada će se privreda oporaviti od pandemije i nastaviti, nadamo se, još snažniji razvoj”, rekao je Goranović.

On je, govoreći o planovima kompanije i očekivanjima od ekonomskih kretanja u ovoj godini, kazao da se nadaju da će ova godina donijeti stabilniju epidemijsku situaciju, što će rezultirati stabilizacijom tržišta i boljim ambijentom za poslovanje.

“Nadamo se da ćemo se vratiti u period prije pandemije u kojem se možemo fokusirati na nove kanale distribucije. Nažalost, prethodni period, pod snažnim uticajem pandemije, napravio je velike poremećaje i na domaćem i na izvoznim tržištima”, rekao je Goranović.

Došlo je do, kako je kazao, velikog rasta cijena inputa za proizvodnju, prvenstveno energenata.

“Očekujem da će u ovoj godini doći do stabilizacije što će stvoriti preduslove za normalan rad”, dodao je Goranović.

On je podsjetio da je Industrija mesa "Goranović" počela da radi 1986. godine kada je otvoren njihov prvi maloprodajni objekat u Nikšiću.

“Od tada do danas, prešli smo dinamičan put i razvili se u jednu od vodećih crnogorskih kompanija u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda", rekao je Goranović.

On je precizirao da kompaniju trenutno čine tehnološki moderna i higijenski strogo kontrolisana fabrika za proizvodnju mesnih prerađevina koja je puštena u rad 2001. godine, zatim moderna i automatizovana klanica opremljena prema najzahtjevnijim tehnološkim i higijenskim standardima za pripremu i distribuciju svježeg mesa, a koja posjeduje tri savremene linije za jagnjeće, goveđe i svinjsko meso, puštena u rad 2011. godine, kao i dva maloprodajna objekta.

U toj kompaniji se od 2008. godine implementiraju najpriznatiji svjetski sistemi i standardi (HACCP sistem i standardi ISO 9001/2015 i ISO 22000/2018).

“Od 2017. godine imamo evropski izvozni broj za oba naša proizvodna objekta, što su bitni preduslovi za izvoz u EU, ali i neka od tržišta regiona. Od početka poslovanja održavamo kontinuitet u modernizaciji opreme, uvođenju novih tehnologija i proširenju kapaciteta. Trudili smo da pandemija ne poremeti taj kontinuitet”, rekao je Goranović.

Prethodnih godina, proizvodni kapaciteti za proizvodnju fermentisanih kobasica i suvih komadnih mesa povećani su 100 odsto i u kompaniji vjeruju da su prema svim standardima spremni za evropsko tržište.

“Za sada izvozimo na tržišta Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova, a izvoz je krenuo i prema Skandinaviji i Luksemburgu. Očekujemo da će se sa poboljšanjem zdravstvene situacije krenuti intenzivnije izvozne aktivnosti”, naveo je Goranović.

On je ocijenio da su izvozne aktivnosti veoma bitne za sve kompanije, a od njih će posebnu korist imati kompanije koje se i sada fokusiraju na kvalitet svojih proizvoda i ispunjavanje visokih evropskih standarda i koje će spremno dočekati ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Goranović je, na pitanje kako se kompanija prilagođava digitalnoj transformaciji i ozelenjavanju ekonomije, odgovorio da je poštovanje ekoloških principa jedan od važnih aspekata njihovog poslovanja.

“Naša kompanija izdvaja značajna finansijska sredstva za savremenu tehnologiju, a dio nje su i moderna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda proizvedena od najprestižnijih kompanija. Cjelokupno poslovanje kompanije bazirano je na upotrebi ekoloških energenata, usljed čega je emisija ugljen-dioksida u granicama standarda Evropske unije”, precizirao je Goranović.

Sve to, kako je kazao, pored ostalih ulaganja, rezultiralo je činjenicom da rad fabrika Industrije mesa "Goranović" ne generiše negativne efekte na životnu sredinu.

“U pogledu digitalne transformacije, i tu se trudimo da pratimo savremene tendencije i budemo u korak sa vremenom u kojem digitalizacija postaje jedan od glavnih aspekata poslovanja”, dodao je Goranović.

On je naveo da je, pored svih nagrada i priznanja dodijeljenih kompaniji, a koje im mnogo znače, posebno priznanje za poslovna dostignuća stiglo krajem 2019. godine, kada je u istraživanju o percepciji domaćih brendova koji se bave proizvodnjom hrane, koje je sprovela agencija IPSOS, prema mišljenju ispitanika kompanija "Goranović" zauzela prvo mjesto.

“Zadovoljstvo potrošača najbolja je ocjena rada jedne kompanije, a naši potrošači nas svojom lojalnošću decenijama nagrađuju najvišom ocjenom”, zaključio je Goranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније