Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ B.B. ]

15. 01. 2022. 15:03   >>  15:07

PKCG

Javno privatno partnerstvo šansa za brži razvoj

Treba raditi na punoj afirmaciji Zakona o javno-privatnom partnerstvu, kako bi se domaće i strane kompanije animirale za finansiranje i izgradnju kapitalnih projekata na lokalnom i državnom nivou, ocijenjeno je iz Privredne komore.

Iz Udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala PKCG su kazali da šansu za oporavak i dalji razvoj u sektoru građevinarstva u svakom slučaju predstavlja nastavak započetih kapitalnih projekata.

"Posebno ohrabruju najave da će se nastaviti sa realizacijom novih velikih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, putne i komunalne infrastrukture“, rekli su iz Udruženja građevinarstva agenciji Mina-business.

Povećanu građevinsku aktivnost, kako su naveli, treba iskoristiti kao osnov i zamajac za revitalizaciju industrije građevinskih materijala, posebno proizvodnje cementa i opekarskih proizvoda, kao i povećanje proizvodnje ukrasnog kamena.

"Važno je napomenuti da je za brži razvoj od izuzetnog značaja i planska dokumentacija, pa u tom smislu treba u što skorijem roku imati jasno definisane pravce razvoja sa akcentom na Prostorni plan Crne Gore“, dodali su iz PKCG.

Iz Udruženja su saopštili da su se na početku pandemije koronavirusa negativni efekti na poslovanje preduzeća u sektoru građevinarstva ogledali u nedostatku radne snage i otežanom uvozu i snabdijevanju građevinskim materijalom i opremom.

"Takođe, proces rada na gradilištima se morao prilagoditi epidemiološkim mjerama, koje su primjenjivane radi očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja koronavirusa. Nakon otvaranja granica profunkcionisao je transport robe i omogućen je dolazak građevinskih radnika iz okruženja, koji čine veliki dio zaposlenih u građevinskom sektoru“, objasnili su iz Udruženja.

Kako su precizirali, vrijednost izvršenih građevinskih radova u prva tri kvartala prošle godine iznosila je 525,1 milion eura i manja je 3,6 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, kada je bila 544,7 miliona.

U odnosu na isti period 2019. godine, niža je 11,2 odsto.

Iz Udruženja su kazali da je, usljed pokretanja privrede u prošloj godini, došlo do naglog porasta potražnje za građevinskim materijalima, a samim tim i cijene su rasle od 35 do 45 odsto, pa i više od 50 odsto, koliko je poskupilo armaturno željezo, bakar i aluminijum.

"Važno je napomenuti da je cijena dizel goriva, koje se u značajnoj mjeri koristi u građevinskoj industiji, od 21. decembra prošle godine na nivou 1,27 eura po litru, što je rast od oko 23 odsto u odnosu na isti period 2020, kada je bilo na nivou 1,03 eura", dodali su iz Udruženja.

Interesovanje za kupovinu stanova ponovo se budi

Na pitanje da li je došlo do pada prodaje nekretnina i ima li interesovanja za kupovinu stanova, iz Udruženja su naveli da su u jednom periodu građevinske kompanije poslovale stabilno, međutim usljed velikog skoka cijena materijala mnoge su bile prinuđene da koriguju cijene nekretnina na gore, prije svega zbog cijelog lanca nabavki i dalje izgradnje.

"Postoji interesovanje za kupovinu nekretnina, kao da se tržište budi poslije perioda neizvjesnosti, koji je bio karakterističan za jedan period godine“, rekli su iz Udruženja.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori, kada su u pitanju samo privredni subjekti, u trećem kvartalu prošle godine iznosila je 1,2 hiljade eura i viša je 8,5 odsto u odnosu na isti period 2020, kada je iznosila 1,1 hiljadu, odnosno niža 1,9 odsto u odnosu na 1,23 hiljade eura iz trećeg tromjesečja 2019.

"Važno je napomenuti da direktan uticaj na prosječnu cijenu kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori ima i učešće prosječne cijene metra kvadratnog stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje, a u analizi gore navedenih podatak nijesu razmatrani“, zaključili su iz Udruženja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније