Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

30. 11. 2021. 20:00   >>  20:02 1

STIJOVIĆ

"Svi proizvođači da dostignu standard kvaliteta"

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede želi da stvori uslove da svi proizvođači dostignu standard kvaliteta, kao i da osnaže institucije u pogledu stepena kontrole i bezbjednosti, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, to je ocijenjeno na regionalnom skupu o jačanju saradnje u oblastima zdravlja bilja i bezbjednosti hrane u Budvi.

„U regionu smo svi na istom zadatku, a to je stvaranje što boljih uslova za građane, kroz stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pravilima i standardima EU“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da to približava region članstvu i tržištu Unije.

Navodi se da je na skupu ocijenjeno da je izgradnja međusobnog povjerenja i znanja ključni preduslov za uspješnu integraciju regiona u EU.

„Saradnja u oblastima zdravlja bilja i bezbjednosti hrane je jedan od bitnih segmenata koji će doprinijeti tom cilju, kroz doprinos izgradnji funkcionalnog regionalnog tržišta“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministrastva su kazali da je skup održan pod pokroviteljstvom Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime EU i Vlade Njemačke, i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ocijenio je da su ovakvi skupovi najbolji način da ljudi uče jedni od drugih, kroz zajednička iskustva i dogovore dođu do najboljih rješenja.

„Godine iza nas su nam jasno pokazale da je pitanje hrane jedno od najvitalnijih i najznačajnih u svijetu, ali i kao jedno od najvitalnijih bezbjednosnih pitanja“, rekao je Stijović.

Stijović je dodao da su bezbjednost hrane i snadbjevenost tržišta jedni od ključnih uslova za bezbjednost države.

„Svi zajedno moramo dati još veći doprinos da protok bude u skladu sa najvišim standardima zdravlja i bezbjednosti. Na ovaj način sve što napravimo i proizvedemo biće prepoznato i dobro prihvaćeno i svijetu, a to će dosvesti do rasta konkurentnosti i unapređenja poljoprivredne proizvodnje“, kazao je Stijović.

Kako je kazao, u Ministarstvu da stvore uslove da svi proizvođači dostignu standard kvaliteta, kao i da osnaže institucije u pogledu stepena kontrole i bezbjednosti.

Zamjenica šefa Direkcije za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan, u Generalnom direktoratu EU za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Alesandra Viezer, istakla je da eliminisanje trgovinskih barijera direktno poboljšava živote preduzeća i građana.

Viezer je kazala da je uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta ključni korak za Zapadni Balkan da ostvari svoj puni ekonomski potencijal.

Ona je ocijenila da je zajedničko regionalno tržište odskočna daska za Zapadni Balkan ka jedinstvenom tržištu EU.

Viezer je podsjetila da je Evropska komisija je prošle godine pokrenula Ekonomski i investicioni plan (EIP) za zapadni Balkan kako bi podstakla ekonomski razvoj regiona i podržala ga na njihovom putu ka EU.

Regionalna ekonomska integracija je, prema njenim riječima, od suštinskog značaja da bi se iskoristile sve prednosti Ekonomskog i investicionog plana.

„Konkretne inicijative poput ovih doprinose našim zajedničkim ciljevima i podržavaju privrede ne samo u njihovim naporima da njeguju sve dublju i inkluzivnu regionalnu ekonomsku saradnju, već i na njihovom putu ka EU“, rekla je Viezer.

Danijela Gačević, iz CEFTA Sekretarijata, ocijenila je da će CEFTA Odluka o olakšavanju trgovine voćem i povrćem podržati povećanje trgovine ne samo u regionu, već i sa EU pošto je u potpunosti usklađena sa pravnim tekovinama EU.

Menadžerka projekta u Otvorenom regionalnom fondu za spoljnu trgovinu GIZ-u Tanja Bošković je ocijenila da su regionalni sastanci uvijek dobra prilika za identifikovanje zajedničkih izazova i konkretnih odgovora na njih.

Ona je istakla da je oblast zaštite bilja i bezbjednosti hrane jedna od najzahtjevnijih oblasti kontrole i nadzora.

Bošković je rekla da su, kako bi se uspostavili što efikasniji sistemi kontrola, potrebni zajednički napori svih učesnica.

Kako je kazala, to podrazumijeva harmonizaciju propisa strane izvoznice sa zahtjevima strane uvoznice, odnosno obije sa EU propisima i standardima.

“To su okosnice EU sistema zaštite bilja i bezbjednosti hrane. Stoga je integracija regionalnog tržišta kompatibilan proces sa integracijom u EU, to su dvije strane jednog novčića i kao takve su neodvojivi procesi”, dodala je Bošković.

Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, Vladimir Đaković, ocijenio je da Odluka za olakšavanje trgovine voćem i povrćem ima veliki značaj, jer veliki dio trgovine u CEFTA-i predstavlja upravo trgovina voćem i povrćem.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније