Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ B.B. ]

30. 11. 2021. 10:50   >>  10:55

PODACI MONSTATA ZA 9 MJESECI

Spoljnotrgovinska razmjena veća skoro 17 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prvih deset mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,38 milijardi eura, što je 16,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 339,4 miliona eura, što je 18,4 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 16,6 odsto i iznosio je 2,04 milijarde eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,6 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 16,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljene sirove materije, sem goriva u iznosu od 78,5 miliona eura, koji čine mineralne rude i otpaci metala 45,1 miliona eura, pluta i drvo 27,5 miliona i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 419,3 miliona eura koji čine drumska vozila 119,8 miliona, električne mašine, aparati i uređaji 87,5 miliona i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 86,9 miliona, Švajcarska 29,1 milion i Bosna i Hercegovina 25,8 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 413,2 miliona, Kina 200,3 miliona i Njemačka 188,1 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније