Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Kristina Pavićević, TVCG [ B.B. ]

21. 10. 2021. 20:34   >>  20:34

OBILJEŽENO 39 GODINA RADA

Novi izvori energije, pa zatvaranje TE Pljevlja

Termoelektrana Pljevlja danas obilježava 39 godine rada. Nadležni su saglasni da nema govora o zatvaranju TE dok se ne obezbijede novi izvori i stabilnost energetskog sistema.

"Opstanak TE Pljavlja, koja danas slavi 39 godina od osnivanja, je strateško opredjeljenje EPCG zbog njenog značaja za stabilnost energetskog sistema CG, odnosno njene građane i privredu", kaže direktor EPCG Nikola Rovačni.

On je još jednom ponovio da do kraja godine neće ići u poskupljenje struje.

"Građani plaćaju struju pet puta nižu nego na berzi, bez TE cijene bi otišle u nebo", kazao je Rovčanin.

U EPCG nijesu zadovoljni ugovorom o rekonstrukciji TE, stoga su odlučilu da ga poboljšaju kako bi dobili modernu termoelektranu, s što manjom emisijom štetnih materija. Problem emisije CO2 zahtijeva dugoročno rješenje.

"TE Pljevlja učestvuje s 0,00001 u emisiji CO2 i ona bi trebalo da rješava taj problem s državama regiona u paketu", naglašava Rovčanin.

Ukoliko bi došlo do gašenje TE to bi imalo posljedice za energetski sektor i radnike. Stoga je neophodno obezbijediti nove investicije za valorizaciju drugih resursa u Pljevljima.

"Ukoliko bi zatvorili TE to bi zgasilo ekonomiju, dovelo u težak socioekonomski položaj građane, 1.200 radnika ostalo bi bez posla", istakao je Rovčanin.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija kažu da nema govora o zatvaranju TE dok se ne obezbijede novi izvori i stabilnost energetskog sistema, te da će u Nacionalnom energetskom klimatskom planu dati viđenje razvoja tog sektora.

Vladimir Durutović iz Ministarstva kapitalnih investicija je dodao da je TE najveći proizvođač.

Cijena električne energije po MWH dostižu rekordne iznose. Pojedine države EU koje su koristile alternativne izvore vraćaju se konvencionalim budući da klize u energetsko siromaštvo-kažu u PK.

"Evropa je formirala Fond od 17 milijardi. Crna Gora nema pristup tom novcu, ali imamo 200 miliona tona uglja vrijedne pet milijardi eura. Crna Gora je najveća žrtva tranzicije", kazao je Ranko Vukmirović, predsjednik Odbora za energetiku.

U tranzicionom periodu potrebne su investicije u OIE. Iz EPCG kažu da su trenutno aktuelni projekti Otilovići, Briska gora, Gvozd, Velje brdo. No sve te investcije u zelene izvore kad se realizuju proizvodiće 1500 GWh, a proizvodnja TE je 1450.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније