Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

15. 04. 2021. 08:23   >>  08:46 1

NALAZ VJEŠTAKA

"CBCG pristrasno branila postupanja HIpo banke"

Centralna banka (CBCG) je, počev od vremena prije donošenja Zakona o konverziji kredita u francima, pa sve do donošenja njegovih izmjena, pristrasno i neosnovano branila protivzakonita postupanja Hipo Alpe Adrija banke (HAAB), konstatovao je sudski vještak Milenko Popović.

Popović je u nalazu koji je radio za potrebe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) konstatovao i da je CBCG vršila opstrukciju primjene Zakona o konverziji.

“CBCG je u kontinuitetu svojim nečinjenjem, nedovoljnom i površnom kontrolom HAAB-a, sadašnje Addiko banke, ili pogrešnim izvještajima o radu banke, počev od dana kada su zaključeni prvi ugovori indeksirani u švajcarskiim francima, a isplaćeni u eurima, pa sve do zadnjeg izvještaja dostavljenog Skupštini, stajala na stranu HAAB-a, a protiv interesa korisnika kredita i finansijskog tržišta Crne Gore”, naveo je Popović u nalazu u koji je Dan imao uvid.

Tužilaštvo je godinama postupalo po prijavi više klijenata koji su uzeli kredite indeksirane u francima, da bi krajem prošle godine odbacilo prijavu protiv HAAB-a, Hete, kojoj je banka ustupila dio potraživanja i CBCG.

Primjena Zakona o konverziji kredita u švajcarcima danas će biti tema na Odboru za ekonomiju koji je zakazao konsultativno saslušanje guvernera CBCG Radoja Žugića.

Zakon je usvojen polovinom 2015. godine, kada je guverner bio Milojica Dakić, dok je Žugić na toj poziciji drugi mandat započeo krajem 2016. godine.

U Skupštini je i 2017. godine vođena rasprava o primjeni zakona, jer je bilo dosta problema da se zakon sprovede, iako je, kako i vještak u nalazu tvrdi, bio vrlo jasan.

Takođe, godinu kasnije je zakon i izmijenjen po pitanju primjene konverzije za kredite koji su ustupljeni Heti. Zakonom je klijentima omogućeno da konvertuju kredite po fiksnoj kamatnoj stopi od 8,2 odsto.

Popović je u nalazu naveo da nedvosmisleno zaključuje da je CBCG, počev od vremena prije donošenja zakona, pa sve do dana donošenja izmjena, jednostrano, pristrasno i neosnovano branila nedozvoljena i protivzakonita postupanja HAAB-a, netačnim i pogrešnim informisanjem Skupštine i kompletne javnosti.

On je, u nalazu na 175 strana, ukazao da CBCG nije na adekvatan i nedvosmislen način javno obavijestila građane i preduzeća u Crnoj Gori da se radi o krajnje rizičnoj vrsti kreditnih aranžmana, s obzirom na to da je morala ili trebalo da zna da je Nacionalna banka Austrije zabranila kredite denominovane u franke za pojedince koja nemaju primanja u francima, već se oglašavala sa mišljenjem da se radi o dobrom bankarskom proizvodu.

Popović je naveo i da u Zakonu o konverziji kredita nije bilo nedoumica, već su nedvosmisleno utvrđeni svi neophodni elementi za konverziju i obračun duga, samo što to, kako je naveo, očigledno nije odgovaaralo HAAB-u.

CBCG se, kako je konstatovao, svrstala na stranu banke, jer je u suštini primjena zakona bila jednostavna.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније