Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-bussines

10. 04. 2021. 10:17 >> 10:18

SVJEDOČENJE O HOTELU "AS"

Gvozdenović: Garancija izgledala kako treba

Vlada je u februaru 2016. godine saznala da bankarska garancija predata u projektu privatizacije hotela As u Perazića dolu, nije validna, iako je ranije sve izgledalo kako treba, saopštio je bivši ministar turizma, Branimir Gvozdenović.

On je u nastavku suđenja Neđeljku Gardaševiću, optuženom za zloupotrebu ovlašćenja u privredi prilikom privatizacije hotela As, kazao da je Vlada 2012. godine, u cilju podizanja kvaliteta turističkih usluga, usmjerila aktivnosti na podsticanje u povećanju hotelskih kapaciteta, pišu Vijesti.

„Oformljen je tim koji je bio zadužen za analizu svih dotadašnjih investicionih ugovora. Prvo mišljenje u vezi sa ugovorom o investicijama u hotel As bilo je negativno, odnosno prvom tačkom tog mišljenja odlučeno je da se pokrene procedura raskida, dok je osmom naloženo da se istovremeno u roku od 30 dana obave konsultacije sa investitorom“, objasnio je Gvozdenović u podgoričkom Višem sudu.

On je dodao da je, nakon sastanka sa investitorima u maju, Vladi u septembru predstavljan izvještaj Savjeta za privatizaciju u kojem je predloženo da se nastavi saradnja sa investitorom hotela AS.

Gvozdenović je saopštio da je u tom izvještaju precizirana dinamika investicija kao i ugovorna kazna od tri miliona EUR ukoliko se ne realizuje prva faza investicionog programa, koja podrazumijeva ulaganje od 15 miliona EUR i otvaranje hotela sa pet zvjezdica i 150 jedinica.

Nakon toga je nastavljena komunikacija u cilju potpisivanja ugovora i dostavljjanja bankarske garancije.

Investitor ih je obavijestio da je partner Sberbanka, a Ministarstvo je o tome obavijestilo Komisiju za privatizaciju. Gvozdenović je rekao da je Komisija prihvatila tekst bankarske garancije i bonitet klijenta, kao i njihov finansijski potencijal, nakon čega je potpisan ugovor.

„Na odluku o potpisivanju ugovora uticala su i ozbiljna ulaganja investitora u izgradnju hotela As, u prethodnom periodu“, naveo je Gvozdenović.

On je, odgovarajući na pitanja suda, objasnio da je bankarska garancija Sberbanke ispunjavala vizuelni uslov, kao i da je imala hologram.

„Poštujući proceduru, investirtor je izvijestio koja je banka izdala garanciju i dostavio razloge zbog kojih je izabrao tu banku. Garancija je dostavljena i arhivirana. U tom momentu je sve izgledalo kako treba“, kazao je Gvozdenović.

On je dodao da je problem sa naplatom garancije Sberbanke isprovocirao Vladu da oformi tim koji će se baviti provjerom garancija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније