Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

04. 07. 2019. 16:35 >> 16:32

VLADA CG

Potrošači zaštićeni kao u članicama EU

Vlada je danas utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o zaštiti potrošača, kojim će nivo njihove zaštite biti isti kao u članicama Evropske unije, a poboljšaće se i regulacija po pitanju usluga od javnog interesa.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, kazao je da na taj način Crna Gora ulazi u krug država EU koje u potpunosti preuzimanju najnovije dvije direktive i prilazi korak brže zatvaranju Poglavlja 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

„Usvajanjem ovog zakona u Skupštini možemo očekivati da Poglavlje 28 bude privremeno zatvoreno, čime će crnogorski potrošači biti zaštićeni kao u državama EU“, rekao je Rabrenović nakon sjednice Vlade.

On je ocijenio da je na taj način Crna Gora ostvarila veliki uspjeh u oblasti zakonodavstva i da će biti prva država regiona koja je dostigla nivo zaštite potrošača identičan onom koje imaju države članice EU.

„Tim zakonom se preuzimaju dvije ključne direktive, koje se odnose na rješavanje potrošačkih sporova arbitražnim putem i za kupovinu proizvoda sa udaljenih mjesta, odnosno preko interneta“, rekao je Rabrenović.

Na taj način će, kako je dodao, potrošači imati veći nivo zaštite kada su u pitanju usluge od javnog interesa, kao što su struja i voda.

„Trgovac će biti obavezan da na računu iskaže ne samo trenutni račun nego i eventualna dugovanja i zastarjeli dug, koji prelazi dvije godine. Takođe treba da se navede i kolike su kamante stope koje potrošač treba da plati“, saopštio je Rabrenović.

On je kazao da će potrošač, kada je riječ o uslugama od javnog interesa koje se odnose na distributivne mreže, kao što su struja i voda, biti zaštićeni tako što trgovac neće moći da mu ih isključi dok tako ne presudi sud i ukoliko se radi o roku dužem od dvije godine.

„Neće više biti uslovljavanja potrošača da mora da plati dug koji je stariji od dvije godine da bi mu se uključila voda ili struja, tako da su potrošači u potpunosti zaštićeni“, ocijenio je Rabrenović.

On je naveo da su neke odredbe koje postoje u zakonu vrlo napredne i ne postoje u nekim odredbama EU, zbog čega su i dobili velike pohvale od EU za sam predlog zakona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније