Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.Lj. [ Radio Bar ]

14. 10. 2024. 17:36 >> 17:36
1

Agencija za zaštitu životne sredine

"Koncentracije olova i arsena u prostoru Luke Bar veoma visoke"

Na osnovu rezultata mjerenja koje je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja tokom prvog ciklusa mjerenja u 2023. godini u okruženju Luke Bar, koncentracije olova i arsena veoma su visoke i koncentracija arsena, čak deset puta veća u odnosu na propisanu ciljnu vrijednost, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

 

"Koncentracija olova u PM10 česticama je u okviru propisanih graničnih vrijednosti za širu urbanu zonu Bara, što ni u kom slučaju ne umanjuje činjenicu da su radnici i svi ostali koji borave na mikrolokaciji u okviru transportne trase i lokacije pretovara izloženi visokim koncentracijama teških metala, čije je prisustvo potvrđeno ranijim hemijskim analizama", navodi se u saopštenju.

Bar pripada Južnoj zoni kvaliteta vazduha, kojoj još pripadaju: Budva, Kotor, Tivat, Ulcinj i Herceg Novi. Kvalitet vazduha se u Baru prati na lokaciji koja se nalazi u dvorištu SC Topolica.

"Na osnovu rezultata mjerenja koje je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja tokom prvog ciklusa mjerenja u 2023. godini u okruženju Luke Bar, koncentracije olova i arsena veoma su visoke i koncentracija arsena, čak deset puta veća u odnosu na propisanu ciljnu vrijednos(mjerno mjestoMM1)", navodi se u saopštenju.

Tokom 2023. godine sve izmjerene vrijednosti sumpor(IV)oksida – SO2 u odnosu na granične vrijednosti za zaštitu zdravlja (jednočasovne i dnevne srednje vrijednosti ), bile su značajno ispod propisanih graničnih vrijednosti od 350 μg/m3, odnosno 125 μg/m3.

"Broj dana sa prekoračenjima srednje dnevne granične vrijednosti za PM10 čestice bio je ispod propisanog broja dana (dozvoljeni broj dana 35 – prekoračenja: Bar 3 dana). Koncentracija suspendovanih čestica PM10 bila je ispod propisanih vrijednosti za srednju koncentraciju na godišnjem nivou", kazali su iz Agencije.

Srednja godišnja koncentracija PM2,5 čestica bila je duplo niža od propisane granične vrijednosti.Sve maksimalne osmočasovne srednje vrijednosti ozona bile su ispod propisane ciljne vrijednosti .

Srednja godišnja maksimalna osmočasovna vrijednost ugljen(II)oksida bila je značajno ispod propisane granične vrijednosti od 10 mg/m3 (mjerna stanica u Kotoru).

"Suspendovane čestice PM10 analizirane su na sadržaj teških metala, benzo(a)pirena, polutanata za koje su propisani standardi kvaliteta vazduha na godišnjem nivou i drugih relevantnih policikličnih aromatičnih ugljovodonika: benzo(a)antracena, benzo(b)fluoroantena, benzo(j)fluoroantena, benzo(k)fluoroantena, ideno(a,2,3-cd)pirena i dibenzo(a,h)antracena i ostalih PAH-ova za koje nisu propisani standardi kvaliteta vazduha već samo mjere kontrole", navodi se u saopštenju.

Srednja koncentracija olova, na godišnjem nivou, bila je značajno ispod granične vrijednosti.

"Srednje godišnje vrijednosti sadržaja kadmijuma, arsena i nikla u suspendovanim česticama PM10, na mjernoj stanici u Baru, bile su ispod propisanih graničnih i ciljnih vrijednosti. Sadržaj benzo(a)pirena kao srednja godišnja vrijednost nedeljnih uzoraka, na lokacijama u Baru, bila je ispod propisane ciljne vrijednosti sa ciljem zaštite zdravlja ljudi koja iznosi 1 ng/m3. Mjerenja koja su vršena tokom 2024. godine, takođe pokazuju da je koncentracija olova u PM10 česticama bila manja 0,015 μg/m3 (granična vrijednost je 0,5 μg/m3)", kazali su iz Agencije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније