Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Dragana Lalević [ TVCG ]

05. 06. 2024. 19:57 >> 19:57
Čitaj mi:

MEĐUNARODNI DAN

Crna Gora pred izazovima na polju očuvanja životne sredine

Svjetski je dan zaštite životne sredine, a Crna Gora je na tom polju pred velikim izazovima.

U kakvoj životnoj sredini živimo, kakav vazduh udišemo, kakvu hranu konzumiramo - pitanja su o kojima bi trebalo više i češće da razmišljamo, jer po mišljenju biologa,Vuka Ikovića, naša zemlja nema zdravu sredinu.

"Jedna država ima bezbjednu životnu sredinu ukoliko garantuje i pruža građanima pitku vodu, zdravu hranu i čist vazduh. Svjedoci smo da mi u najvećem broju dana nemamo ni hranu ni vazduh ni vodu da su nam bezbjedni i to je pokazatelj da živimo u nesigurnoj životnoj sredini, odnosno nesigurnom prostoru, što je jedan od razloga zašto se ljudi iseljavaju", istakao je Iković.

Osim štoje zagađena brojnim neleaglnim deponijama, o čemu se godinama samo govori a malo radi na njihovoj sanaciji, naša životna sredina se, po riječima Ikovića i loše planira.

"Gdje se primat stavlja na prostoru koji se gradi a ne na prostoru koji okružuje objekte koji su u izgradnji. Naša naselja nijesu praćena istovremeno i putevima i zelenim površinama, jer zelenilo je sastavni dio infrastrukture bilo kojeg kvarta, bilo kojeg kvarta, bilo koje sela, to je jako bitno", istakao je on.

A upravo su o zelenim površinama brinuli danas u Nikšiću.

Pod sloganom „Naš grad - naš odraz i obraz“ organizovana je akcija čišćenja na Krupcu a do 28.juna će i na drugim lokacijama u gradu

"Ideja je da radimo ne samo terenske akcije čišćenja već i da u komunikaciji s mjesnim zajednicama i građanima koji žive na tim prostorima omogućimo da daju svoje ideje i predloge kako bi lokalna samouprava i ostale nadležne institucije riješile te probleme", istakao je Aleksandar Perović iz  NVO Ozon.

A o otpadu se ubuduće mora više voditi računa poručuju iz nadležnog ministarstva.Tako novim Zakonom o upravljanju otpadom, između ostalog, zabranjuje upotreba plastičnih kesa

"Koji je jedan od krovnih zakona što se tiče regulisanja nelegalnih odlagališa i upravljanja otpadom. Vjerujem da ćemo kao krovno ministarstvo doći do cilja, a to je ekološka država u potpunosti", istakao je  Balša Bajagić, direktor Direktorata za ekologiju.

A dok se godinama neuspješno hvatamo u koštac s velikim ekološkim problemima, nekad i one znatno manje sporo rješavamo.

Tako iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica pokušavaju da sačuvaju laste bregunice nastanjene u temelju jedne zgrade u Podgorici.

Zahtijevaju od investitora ali i nadležnih da se radovi obustave dok laste ne napuste gnijezda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније