Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

05. 06. 2021. 11:25 >> 11:26

OBILJEŽILI DAN

Glavni grad posvećen očuvanju životne sredine

Glavni grad posvećeno radi na očuvanju životne sredine, što se potvrđuje kontinuiranim aktivnostima i velikim brojem projekata koji su pokrenuti u prethodnom periodu, saopštio je PG Biro.

Nedavno je, kako podsjećaju, održana velika akcija čišćenja na 12 lokacija u gradu, te velika akcija čišćenja Ćemovskog polja.

Zaposleni u gradskom preduzeću Čistoća su upoznali ugostitelje čiji se objekti nalaze na Rimskom trgu, kao i njihove zaposlene i korisnike, sa značajem primarne selekcije otpada za društvene zajednicu i životnu sredinu.

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić kazala je da je Glavni grad odlučio da u čast obilježavanja zaštite životne sredine podsjeti na projekat primarne selekcije otpada.

"Projekat primarne selekcije otpada započeli smo još 2018. godine i ono što je primjetno jeste da smo dobar dio teritorije grada pokrili infrastrukturom, odnosno polupodzemnim i nadzemnim kontejnerima, koji nisu slučajno dupli, podijeljeni su na korpe za suvu i mokru frakciju. Nakon jedne izuzetno dobre edukativne kampanje koju smo sproveli u vaspitno-obrazovnim ustanovama, Glavni grad nastavlja zajedno sa Sekretarijatom i privrednim društvom Čistoća da projekat realizuje u saradnji sa različitim udruženjima i organizacijama", kazala je Vujačić.

Kazala je da je naša obaveza da selektujemo otpad na mjestu njegovog nastanka.

Maja Stojanović ispred gradskog preduzeća "Čistoća" podsjetila je da suva frakcija podrazumijeva papir, karton, metal, staklo, aluminijske limenke, tekstil, guma, dok se pod mokrom frakcijom podrazumijevaju ostaci hrane, organske i biljne materije. 

"Sve suve komponente možemo dalje reciklirati, dok mokre ne možemo i ono ide na deponiju. Na Rimskom trgu zaposleni imaju mogućnost da na 16 lokacija mogu odložiti mokru i suvu frakciju posebno, te im je na taj način obezbijeđena neophodna infrastruktura",. zaključila je Stojanović.

Edi Dervanović, ispred ugostitelja na Rimskom trgu, kazao je da je zadovoljan što su podržali još jednu važnu inicijativu Glavnog grada i istakao značaj primarne selekcije otpada za zaštitu životne sredine. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније