Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

05. 06. 2024. 19:27 >> 19:26
Čitaj mi:

Izložba povodom Svjetskog dana životne sredine

"Najljepše vode Crne Gore" na brdu Gorica

Povodom Svjetskog dana životne sredine, Evropska kuća, Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice (AZUP) i Uprava za vode Crne Gore, otvorile su izložbu „Najljepše vode Crne Gore - Čista voda, čista umjetnost“ na brdu Gorica.

Ova izložba prikazuje radove iz nagradnog foto konkursa Uprave za vode Crne Gore, održanog u decembru prošle godine, u saradnji sa Evropskom kućom i uz podršku projekta EU4ME.

Pod sloganom ‘’Doživimo vodu drugačije’’, ovogodišnja Zelena nedjelja EU promoviše otpornost voda i borbu za kvalitetniju i čistiju vodu, kroz raznovrsne aktivnosti i inicijative.

‘’Voda je ključni resurs, neophodan za ljude, prirodu i održivu ekonomiju. Kroz ovu izložbu slavimo vodu i želimo da pozovemo građane da dožive vode Crne Gore drugačije’’, istakla je Manja Babić iz Evropske kuće.

Cilj Svjetskog dana zaštite životne sredine je podizanje ekološke svijesti, motivisanje na aktivno razmišljanje o ekološkim pitanjima i podsticanje na saradnju koja će osigurati zeleniju budućnost.

„Svjetski dan životne sredine je posebna prilika kada svi govore o značaju životne sredine i njenom očuvanju. Pošto slike govore više od hiljadu riječi, ovih 18 slika (fotografija) i njihova ljepota će, nadam se, podstaći one koji ih vide da pomognu da ovu ljepotu sačuvamo za buduće naraštaje“, kazala je Jasna Gajević iz Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice.

Na 18 izložbenih panela ispričana je priča o vodnom bogatstvu Crne Gore.

‘’Voda je naš najdragocjeniji resurs i predstavlja temelj za opstanak života i očuvanje biodiverziteta. Uprava za vode Crne Gore posvećena je zaštiti i unapređenju kvaliteta vode, ne samo zbog njene vitalne uloge u svakodnevnom životu, već i zbog njenog značaja za buduće generacije. Izložba ‘Najljepše vode Crne Gore - Čista voda, čista umjetnost’ je prilika da se svi podsjetimo koliko su naše vode lijepe i koliko je važno da ih sačuvamo čistim i zdravim. Pozivamo sve građane/ke da kroz ovu izložbu dožive ljepotu i važnost vode, jer samo zajedničkim naporima možemo osigurati održivu budućnost za sve’’, poručila je Vesna Bajović, direktorica Uprave za vode Crne Gore.

Posjetioci park šume Gorica mogu pogledati izložbu do kraja juna.

Evropska kuća u saradnji sa Agencijom za upravljanje zaštićenim područjima Podgorica, prošle godine je postavila osamnaest panela koji će služiti kao stalni izložbeni prostor na brdu Gorica.

Izložbeni prostor se nalazi na samom ulazu u brdo Gorica, koje je zaštićeno područje i najveći park koji svakodnevno posjećuje veliki broj građana Podgorice.

Pčele- više od meda

U okviru Zelene nedjelje posjetili smo i OŠ ‘’ Đoko Prelević’’ u selu Ubli u Kučima i OŠ ‘’Šćepan Đukić’’ u Lijevoj Rijeci. Ana Pajević Tošić, savjetnica za zaštitu prirode iz Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice razgovarala je sa djecom o značaju oprašivača u očuvanju životne sredine, faktorima koji ih ugrožavaju i na koji način ih možemo sačuvati.

Upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta utiče na svijest i ponašanje pojedinaca, što doprinosi očuvanju prirode. Budući da je uloga pojedinca u zaštiti prirode neizmjerno važna, takvu svijest i ponašanje treba razvijati od najranijeg uzrasta..

Učenici su imali priliku i da zarone u čudesni svijet oprašivača „Pollinator Park“. Pollinator park je spoj zoološkog vrta, tematskog parka, interaktivnog muzeja i kristalne kugle, koji nas vodi u 2050. godinu, pokazujući kakva nas budućnost čeka ukoliko ostanemo bez insekata oprašivača. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније