Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Mira Rovčanin

05. 06. 2024. 08:00 >> 08:00
Čitaj mi:

u holu škole

Nikšički gimnazijalci obilježili Dan životne sredine izložbom

U susret Međunarodnom danu žaštite životne sredine 5. jun u holu Gimnazije „ Stojan Cerović“ Nikšić, otvrene su izložbe umetničkih fotografija „ Harmonija“ , i herbarizovanog materijala „ Isječak iz proljećne flore Nikšića“.

Učenici i profesori izložbama su željeli da daju doprinos temi zaštite životne sredine, kroz korelaciju predmeta koji se izučavaju u gimnaziji, kao i da podsjete na važnost edukacije.

„Fotografije su nastale kao rezultat entuzijazma naših učenika drugog razreda Ivana Dončevića i Milana Ugrena, koji promovišu prirodu našeg zavičaja, istražuju je i slikom nama šalju jednu plemenitu poruku. Da živimo u saglasju sa prirodom, da pronađemo ljepotu u cvijetu, proplanku, pticama i krošnji drveta...“, kazala je profesorica likovne umjetnosti Marija Lazarević.

 

Svaki detalj na fotografijama, kako je pojasnila Lazarević, apostrofira jedinstvenu vizuelnu predstavu i tako doprinosi stvaranju cjelokupnog umjetničkog doživljaja.

„Ovu viziju mladih ljudi je prepoznala Turistička organizacija Nikšić podrškom koja ih motiviše da budu i dalje dobar primjer u poštovanju prirode i očuvanju životne sredine jer ona pripada svima nama“, kazala je Lazarević.

 

Izložbu su oplemenili i radovi na tekstilu učenika koji su bojama i motivima prirode istakli značaj harmonije čovjeka i životne sredine.

U okviru obilježavanja Međunardonog dana zaštite životne sredine otvorena je i izložba „ Isječak iz proljećne flore Nikšića“, kao i prezentacija prirodnih vrijednosti grada pod Trebjesom.

„Slavimo ljepotu i raznovrsnost biljnog svijeta našeg grada kroz herbarske zbirke koje su vrijedno prikupili naši učenici, koje će biti trajni materijal naše škole i koristiti i budućim generacijama. Ova izložba je rezultat posvećenog rada i entuzijazma mladih botaničara koji su u predhodnom periodu prikupljali i dokumentovali biljke koje čine bogatstvo našeg okruženja.

Svaki herbarijum predstavlja mali, ali značajan doprinos razumjevanju i očuvanju flore“, kazala je u ime Aktiva profesora Biologije Gimnazije „ Stojan Cerović, profesorica Marija Vojinović.

 

Vizual za izlože uradili su učenici – članovi informatičkog kluba DOGITAL MINDS, kojim rukovodi profesorica Jovana Nenezić.

Gimnazijalci i profesori poručili su da svaki naš korak može imati veliki uticaj, te da je neophodno da čuvamo našu planetu, jer je ona jedini dom koji imamo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније