Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Mira Rovčanin [ RCG ]

30. 04. 2024. 14:29 >> 14:29
Čitaj mi:

NAŠ GRAD, NAŠ OD(B)RAZ

TO Nikšić organizuje akciju čišćenja

Turistička organizacija Nikšić poziva sugrađane da se uključe u akciju uređenja grada i daju doprinos čistoj i zdravoj životnoj sredini. Akcija „ Naš grad, naš od(b)raz“ obuhvatiće čišćenje turističkih lokaliteta, svakog petka u naredna dva mjeseca, do 10. maja do 28. juna.

Kampanju su podržale Opština Nikšić, Ekološki pokret  "Ozon“  i organizatori Lake festa , a poziv za podršku i učešće otvoren je za sve građane i nevladin sektor.

Cilj kampanje je  podizanju nivoa svijesti Nikšićana o važnosti zaštite životne sredine i pravilnog odlaganja otpada.

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković  očekuje dobar odziv građana i rezultate koji će promijeniti sliku grada i odnos prema životnoj sredini.

"Potrebno je da se cijela zajednica uključi  iz razloga podizanja svijesti, da shvatimo da naš grad jeste naš obraz i naš odraz,  ne samo lokalne samouprave ili institucija, već svakog pojedinca. Svi treba da budemo svjesni da divlje deponije, narušena životna sredina ostaju nama, ostaju našoj djeci i generacijama koje dolaze“, rekao je Vuković.

Akcija uređenja grada počinje  od Carevog mosta,  zatim slijede:  Bedem, Eko park Blace, Parku šuma Trebjesa, jezero Krupac, Slano jezero, Presjeka i Estavela Gornjepoljski vir.  

„Nije to samo odgovornost na lokalnoj samoupravi i na Komunalnom preduzeću, već je  to kolektivna odgovornost svakog građanina Nikšića.  Bez obzira koliko nadležne lokalne  institucije i ekološki aktivisti brojnim akcijama u prehodonom periodu čistili divlje deponije mi i dalje imamo iste probleme“, istakao je Vuković.

Kako bi se problem nelegalnog odlaganja otpada rješio Opština Nikšić inicirala je i postavljanje video nadzora nad pojedinim divljim deponijama. Vuković podsjeća da je Agencija za zaštitu ličnih podataka tri puta odbila zahtjev.

„Ušli smo zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u taj projekat. Nije to laka procedura ali vjerujem da ćemo u nekom momentu dobiti dozvolu za postavljanje video nadzora nad javnim površinama.  Čini mi se da ne bi pet komunalnih preduzeća  i pet sekretarijata za komunalne poslove stizalo da čisti sve ono što smo mi kao građani ovog grada  u stanju da, uslovno rečeno, uprljamo i da formiramo divlje deponije“, poručio je Vuković.

Turistička sezona je pred vratima, a razvoj savremneog turizma, kaže direktor TO Nikšić Mitar Barać , uslovljen je stanjem u prostoru.

„Zaštita životne sedine traži od nas maksimalan napor i mislim da moramo da se ujedinimo. Cilj nije samo konkretan rad na terenu već i da poboljšamo međusektorsku saradnju, da se udržimo i da pokušamo da animiramo što više građana, kompletan NVO sektor i pošaljemo poruku da možemo svi zajedno da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom“, rekao je Barać.

I direktor   Ekološkog pokreta „ Ozon“  Aleksandar Perović kaže da je kampanja uređenja grada odlična prilika da svi daju doprinos.  
„Trudićemo se da tokom relizacije akcija sav sakupljeni otpada razdojimo na onaj dio koji se može reciklirati i uputimo ka pravim mjestima. Da dobijemo neke proizvode poput mobilijara za djecu. Da posebno sakupljamo limenke koje bi Centar za reciklažu mogao da otkupi i ta sredstva iskoristimo za akcije sadnje. Ovo je primjer i za sve one firme koje su dobile registraciju, da se bave upravljanjem otpadom u Nikšiću a ne doprinose ništa da stanje bude bolje, već gledaju samo lični profit stavimo u kontekst dobrobiti lokalne zajednice“,  poručio je Perović.

Kampanja je namjenjena i podizanju nivoa svijesti u susret otvaranja Centra za upravljanje komunalnim otpadom u Nikšiću, kao, kaže Perović,  jedinog trajnog  rješenje sa ekološpkog i ekonomskog aspekta.

„I u susret trajnom gašenju Mislovog dola. Što znači da  ćemo se truditi u narednih tri do pet godina da se u Nikšiću upravlja otpadom kako to Nikšić zaslužuje i kako to rade civilizovane zemlje“, rekao je Perović.

Kako je pojasnio sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica  Svjetska banka obezbjedila je sredstva za izradu studija kako bi se odredila najbolja tehnologija ,  i Opština Nikšić će biti pilot projekat kako treba i ostale opštine da rade kada je u pitanju Centar za upravljanje komunalnim  otpadom.

„Pored Centra za upravljanje komunalnim otpadom Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj je u završnoj fazi izrade reciklažnog dvorišta. Vrijednost projekta, koji je u završnoj fazi,  je oko 300.000 eura. Donijeli smo  na  Skupštini odluku o lokaciji za građevinski neopasni otpad. Pripremljena je odluka za sledeću sjednicu Skupštine o načinu skladištenja. Obezbjedili smo i lokaciju sa kineskom firmom koja je kupila pilanu u Nikšiću da se drvni otpad odlaže kod njih“, rekao je Krtolica.  

Sekretarijat, kako ističe Krtolica, u saradnji sa Eko fondom obezbjedio je i  oko 42.000 eura za uređenje dijela korita rijeke Gračanice.

Akcija uređenja grada poseban akcenat staviće na edukaciji djece kako se odnositi prema životnoj sredini i  značaju recikliranja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније