Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

А.А. [ euronews.rs ]

28. 11. 2023. 20:42 >> 20:43

SAMIT COP28

Glavna tema ove godine biće procjena uspjeha smanjenja porasta temperature

Na ovogodišnjem svjetskom klimatskom samitu COP 28 koji u Dubaiju organizuju Ujedinjene nacije, jedna od glavnih tema biće evaluacija napretka koji je ostvaren ka ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma iz 2015. godine o ograničavanju porasta globalne temperature na "znatno ispod" dva stepena Celzijusa.

 

Zbog globalnog zaostatka u ostvarenju postavljenog cilja, zemlje će pokušati tokom ovogodišnjeg samita da naprave precizan presjek, kako bi se postigao dogovor oko plana da se svijet vrati na pravi put ka ostvarivanju klimatskih ciljeva, prenosi Rojters.

Očekuje se da će biti predloženo preduzimanje hitnih koraka ka smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) ili povećanju investicija u zelene tehnologije.

Najteži razgovori na samitu COP28 mogu se fokusirati na korišćenje fosilnih goriva u budućnosti i na pitanje da li bi zemlje širom svijeta trebalo da se čvrsto obavežu da će početi postepeno da ukidaju upotrebu uglja, nafte i gasa, energenata koji emituju CO2, navodi agencija.

Svjetski klimatski samit COP 28 biće održan u Dubaiju od 30. novembra do 12. decembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније