Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Туфик Софтић

07. 08. 2023. 07:07 >> 07:05
1

PARK PRIRODE KOMOVI

Ograničiti saobraćajno kretanje na planini

Andrijevčanin Mikša Ćulafić, koji na Komovima ima registrovano seosko domaćinstvo za bavljenje turizmom, apelovao je da se uvede red na ovoj planini, ograniču upotreba vozila, i na taj način spriječi devastacija ovog parka prirode.

On je upozorio da za osam godina od kada je područje planine Komovi proglašeno regionalnim parkom prirode malo toga je urađeno da se spriječi njegova devastacija, bilo da je u pitanju sječa šume, uništavanje izvorišta i vodotoka brojnih potoka, ili nekontrolisano kretanje motornih vozila koja remete prirodnu ravnotežu i mir u zaštićenoj zoni.

“Dionica puta koja preko Štavne vodi do samog podnožja Komova je neasfaltirana i u jako lošem stanju. Zbog toga vozila često silaze sa puta i kreću se livadama što ostavlja vidne tragove na zelenim površinama. Takođe, prilikom prolaska vozila, koja se često kreću i nedozvoljenom brzinom, diže se ogromna prašina, donoseći velike probleme ljudima koji borave na katunu”, kaže Ćulafić za Portal RTCG.

On ističe da nisu preduzete odgovarajuće mjere da se stvore uslovi da područje Komova bude prava prirodna i turistička oaza, iako bi to po svim parametrima trebalo i da joj pripada.

“Zato mi koji provodimo sezonu na Komovima, u našim domaćinstvima i katunima, pozivamo nadležne da asfaltiraju glavni put koji vodi do podnožja Komova i tu uvedu saobraćajni red kako bi se spriječila dalja devastacija prirodnih blagodati i omogućilo da se nesmetano sprovode aktivnosti usmjerene ka jačanju turističke ponude i proizvodnji zdrave hrane”, naglašava Ćulafić.

Ovaj zaljubljenik u planinu i planinski turizam, upozorava da ozbiljan problem predstavlja i to što je kroz katun na planini Štavna probijen sporedni put koji prolazi između planinskih koliba.

“Nekome je, prije nekoliko godina, uz odobravanje i pomoć određenih političkih struktura palo na pamet da probije put između samih koliba na planini, što je zneprimjereno. Tim prije, jer tim putem vozila prolaze u svako doba dana uznemiravajući tako i ljude koji tu borave sa stokom i turiste koje uzraze želju da prespavaju u našim turističkim smještajnim kapacitetima. Taj put odaje ružnu sliku i ukazuje na krajnje nedomaćinski pristup organizovanja života na planini, koja je kroz zakonske uredbe dobila posebnu zaštitu”, kaže Ćulafić.

Prema zakonu, u zaštićenim područjima djelatnosti, radnje i aktivnosti u prirodi planiraju se na način da se izbjegnu ili na najmanju mjeru svede ugrožavanje i oštećenje prirode. Navedeno je da pravno i fizičko lice koje koristi prirodne resurse i dobra dužno je da djelatnosti, radnje i aktivnosti obavlja na način kojim se izbjegava oštećenje prirode, ili svede na najmanju mjeru.

Ćulafić ističe da se ova pravila, kada su Komovi u pitanju, ne poštuju u dovoljnoj mjeri i da to primjećuju brojni turisti koji dolaze da posjete ovo područje.

“Komove tokom godine posjete brojni turisti. Svi se oni oduševljavaju onim što nam je ovdje priroda podarila. Međutim, mnogi od njih, a naročito oni koji dolaze iz uređenih zemalja gdje se poštuju propisi, ne mogu da se načude određenim pojavama koje narušavaju prirodni ambijent, tu gdje bi sve trebalo da bude netaknuto i besprekorno očuvano. Zato je krajnje vrijeme da svi shvatimo da se po pitanju zaštite Komova moramo odgovornije odnositi, jer ova planina, izmeđi ostalog, predstavlja razvojnu šansu čitavog kraja” – smatra Ćulafić.

Park prirode Komovi dobio je ime po planinskom masivu Komovi koji se smatra jednim od najipresivnijih masiva Crne Gore i takozvanog Dinarskog planinskog sistema. Predstavljaju izuzetno atraktivan prostor, koji čini samo jedna lednička dolina pod nazivom Međukomlje, oivičena sa tri planisnka vrha – Vasojevićkim komom (2460 metra nadmorske visine), Kučkim komom (2487 m) i Ljevorečkim Komom (2453 m). Čine ga i visioravni Štavna, , Ljuban, Rogam, Turjak i Carine.

Ovaj Park prirode obuhvata teritorije opština Andrijevica, Kolašin i Podgorica. Andrijevica i Podgorica su ga proglasile parkom prirode 2015. godine, a Kolašin čatiri godine kasnije.

Naš portal je ranije pisao o tome kako su iz svih mjesnih zajednica, sa područja sve tri opštine, ranije izrazili zabrinutost zbog prekomjernog uništavanja šumskog bogatstva i devastacije netaknute prirode.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније