Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

А.М.

27. 03. 2023. 21:28 >> 21:38
2

EMISIJA NAGLAS

Krivolov svakodnevna pojava, država nemoćna

Problem krivolova opterećuje Crnu Goru decenijama unazad, ali država je i veoma posvećena protiv svih oblika nelegalnog ribolova, ocijenjeno je u emisiji Naglas na TVCG. Ekološki aktivista Vuk Vujisić kazao je da je krivolov svakodnevna pojava, a država nemoćna.

"Problem krivlova je kompleksan problem, i mi u ministarstvu ga definišemo kao svaki neprijavljen ribolov. Radi se i o pojavi stranih ribarica u našim vodama, ali i o lovljenju eksplozivom. Koji god oblik nelegalnog ribolova da je u pitanju,  on ima negativne posledice po održivo ribarstvo", kazala je Katarina Burzanović iz Direktorata za ribarstvo, Ministartsva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prema njenim riječima, Vlada je nekoliko godina unazad formirala Radnu grupu za borbu protiv svih oblika nelegalnog ribolova.

"Za sve ove godine Radna grupa dala je određene rezultate, posebno kada je riječ o ribolovu na moru. U regulisanju ovog pitanja imali smo podršku Evropske komisije. U upotrebi je i termalna kamera, imamo dakle jako skupu opremu koja je značajan doprinos ka rješavanju ovog pitanja posebno kada je riječ o Skadarskom jezeru", ocijenila je Burzanović.

Kako je kazala, Skadarsko jezero je i dalje kritična tačka.

"Ali dobar dio sastanaka Radne grupe posvećen je toj temi. Donekle smo situaciju na moru stabilizovali, ali sada je fokus na ostalim negativnim okolnostima", kazala je Burzanović.

Vuk Saičić iz  Službe za kontrolu i monitoring NPCG kazao je da je u saradnji sa AZŽS  postavljeno 138 kamera zamki raznih veličina koje vrše monitoring životinja.

"Na terenu su uočene nelegalne aktivnosti. Želim da naglasim da pored kamera imamo i Službu kontrole i monitoringa koji djeluju u akvatorijumu Skadarskog jezera", kazao je Saičić.

On je pozvao građane da prijavljuju nelegalne aktivnosti koje primijete.

"U prošlih par mjeseci imali smo svega par prijava, po kojima smo postupuli veoma brzo. Predali smo Upravi policije sav video materijal krivolaovaca, i nadam se da će ta lica biti procesuirana. Mi smo u prethodna dva mjeseca podnijeli 10 prijava za nelegalnu gradnju u Nacionalnom parku. Građevinska inspekcija izašla je jednom na teren, i utvrdila da može da procesuira samo jedan objekat. Mi smo ovome pristupili ozbiljno, ali nam je neophodna saradnja svih državnih institucija", rekao je Saičić.

Novinar i ekološki aktivista Vuk Vujisić kazao je da je pohvalno što postoji želja Uprave da pokrene stvari sa mrtve tačke.

"Krivolov imamo tokom cijele godine, i to uništava cjelokuopan biodiverzitet koji bi trebalo da bude zaštićen. Gotovo svako veče imamo ekipe krivolovaca, to njihove kamere primijete ali ne postoji oprema i efikasne službe da se ta lica uhvate", kazao je Vujisić.

Kako kaže, krivolovci imaju jača vozila i brža, mogu da idu i u plitku vodu.

"Dok oni koji imaju ulogu nadzora imaju tri plastična plovila sa slabijim motorima. Krivolovci nerijetko ugrožavaju bezbjednost osoba koji vrše nadzor", rekao je Vujisić i pozvao državu da da uloži mnogo više novca za postavljanje kamera cijelom površinom jezera.

"Krivolov je svakodnevna pojava, država je nemoćna", tvrdi Vujisić.

Aleksandar Vuković iz  Građanske inicijative "Stop krivolovu" kazao je da su građani Crne Gore dokaz kloiko se država nije bavila problemom krivolova.

"Decenijama se niko nije bavio. Ali akcija "Stop krivolovu" je pokrenula nešto. Mi smo bili velika podrška na Skadarskom jezeru. Situacija je sve gora zbog krivolova. Dešava se da se pelikani više ne gnijezde. Sve je to posledica krivolova", kazao je Vuković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније