Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Б.Ч.Ј.

27. 03. 2023. 14:27   >>  14:26

UPRAVA ZA GAZDOVANjE ŠUMAMA

U toku akcija suzbijanja borovog litijaša

U sklopu redovnih aktivnosti Uprave za gazdovanje šumama i lovištima na zaštiti šuma od biljnih bolesti i štetočina, u toku je intenzivna akcija suzbijanja borovog litijaša(Thaumatopoea pityocampa) u područnim jedinicama Podgorica, Nikšić, Danilovgrad i Kotor, saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Time će se, kako su kazali, spriječiti dalje širenje ove velike štetočine, koja je karakteristična za niže predjele, koji se nalaze na visini od 500-600 metara nadmorske visine.

"Nakon sprovedenih redovnih inspekcijskih pregleda i analiza stanja na terenu, službenici područnih jedinica Podgorica, Nikšić, Danilovgrad i Kotor, uočili su na granama stabala bora bijela gnijezda borovog litijaša, umjerenog intenziteta. Odmah po otkrivanju pojave borovog litijaša aktivno se pristupilo uništavanju i spriječavanju razvoja larvi tog štetnog insekta", navodi se u saopštenju.

Suzbijanje borovog litijaša, kako su kazali, vršeno je mehaničkom metodom uz pomoć teleskopskih makaza i to sasjecanjem i spaljivanjem grančica na kojima se nalazio gundelj (gusjenično gnijezdo borovog litijaša).

Načelnica Odjseka za uzgoj i zaštitu šuma, Zehra Demić u pratnji inspektora je obišla radove na terenu i istakla da zahvaljujući pravovremenoj reakciji i aktivnostima koje se ovih dana preduzimaju na terenu od strane službenika Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, biće uspješno spriječen dalji razvoj ove zaraze, koja ukoliko se ne reaguje, može imati velike posljedice po šume.

"Čišćenje se vrši odsjecanjem zaraženih grana, nakon čega se one pažljivo spaljuju. Ono što je bitno, prema riječima gospođe Demić, jeste da se to čišćenje radi u periodu dok su gundelji mali, a njihova brojnost niska, jer tada nema veće opasnosti od raznošenja dlačica, koje kod ljudi izazivaju ozbiljne iritacije u vidu otoka na koži i bolnog svraba. Iz tih razloga uklanjanje borovog litijaša se najčešće obavlja u proljećnom periodu, jer već od sredine mjeseca maja počinje njihovo ubrzano razmnožavanje, kada intervenisanje postaje znatno teže i opasnije", navodi se u saopštenju.

Demić je dodala da će Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastaviti sa aktivnostima uništavanja i suzbijanja borovog litijaša.

"Nakon toga će se aktivno pratiti stanje na terenu i kao i svih prethodnih godina, pravovremeno intervenisati i nastojati da spriječi razvoj larvi tog, ali i svih drugih štetnih insekata, kako bi se zdravstveno stanje naših šuma sačuvalo na pravi način", saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније