Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Aleksandra Jovančević, TVCG

01. 05. 2022. 21:44 >> 22:01
1

NAKON INCIDENTA U TUZIMA

Utvrditi zagađenost od požara lak posao, ali ne i u CG

Ekološka inspekcija tek bi trebalo da ispita da li je zagađeno zemljište ili rijeka Cijevna, nakon što je prije neki dan izbio požar na auto-otpadu u Tuzima. Iz Uprave policije i tužilaštva nijesmo dobili odgovor na pitanje šta je uviđajem utvrđeno i da li ima elemenata krivične odgovornosti. Nakon jučerašnjeg požara na otpadu sekundarnih sirovina u Tuzima pokušali smo da saznamo da li je to ostavilo posljedice na životnu sredinu. Naizgled lak posao, ali ne i u Crnoj Gori.

"S obzirom da je ustanovljeno da je požar sekundarnih sirovina, a Komunalna inspekcija je nadležna samo za komunalni otpad, obavijestili smo ekološku inspekciju, kako bi izašli na teren i preduzeli nadležnosoti", kazala je komunalna inspektorka Tuzi Ana Camaj.

Kako je saopšteno ou ODT-a, po ovlašćenju i obavezujućem nalogu dežurne državne tužiteljke Jelene Protić policija je izvršila uviđaj, uz pomoć sudskog vještaka za požare, eksplozije i havarije i u prisustvu inspektora za ekologiju.

"Tek kad sudski vještak izradi nalaz i mišljenje, a ekološka inspekcija izvještaj, znaće se uzrok i posljedice požara", navodi se u saopštenju koje je potpisao Vukas Radonjić,
državni tužilac i portparol ODT Podgorica.

Činjenica je da je vjetar otežao posao vatrogascima, ali pomogao u rastjerivanju dima.

"Nakon raščišćavanja lokacije biće završeno uzorkovanje i analiza okolnog zemljišta. Takođe, sva dokumentacija od ekološke inspekcije biće dostavljena na dalje postupanje ODT Podgorica", navode u Ekološkoj inspekciji.

I dok se institucije ne usaglase ko je nadležan da utvrdi šta je jučerašnji požar ostavio iza sebe, ekolozima je sve jasno.

Vuk Iković iz pokreta "Preokret” kaže da nam treba sistem koji će reći koliko otpada imamo i gdje se vrši reciklaža.

"Inače sve češće ćemo imati eksplozije i čestice koje mogu uzrokovati kancer kod djece i kod ljudi koji imaju problem sa disajnim putevima", kazao je Iković.

Ekološka inspekcija tvrdi da privremeno skladište u Tuzima ima dozvolu Agencije za zaštitu prirode da selektuje sekundrani otpad.

Iković kaže da bi preduzetnik upravljao takvim otpadom neophodan je plan za koji mišljenje izdaje opština u kojoj funkcioniše.

"Tuzi i Podgorica imaju odgovornost što se desilo, neko nije htio da spriječi ono što se desilo, jer opasne materije nikako ne smiju da se drži na mjestu gdje može doći do vatre", smatra Iković.

Neupitno je da će se požar ovih razmjera negativno odraziti na kvalitet zemljišta i vazduha, a blizina rijeke Cijevne ne ostavlja dilemu da je i ona u opasnosti. Detaljniju analizu očekujemo u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније