Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG

21. 03. 2022. 06:57   >>  06:58

GARIĆ

Po tretmanu otpada CG na dnu evropske ljestvice

Tretman otpada jedan je od prioriteta Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ipak, godinama unazad se konstatuje da je integrisani sistem upravljanja otpadom u ranoj fazi razvoja, a vremena za dostizanje visoko postavljanih briselskih standarda je sve manje. Kako stojimo u oblasti tretmana komunalnog otpada pogledajte u komentaru urednika Redakcije za ekologiju TVCG Danijel Garića.

Najkompleksnije, najzahtjevnije, najosjetljivije i istovremeno najskuplje poglavlje u pregovaračkom procesu sa EU je poglavlje 27, odnosno životna sredina. Mnogo je tu nevidljivog posla koji iziskuje i vrijeme i novac, ali uvijek inetersovanje privuče ono što je vidljivo -otpad.

U zemlji koja se deklarisala kao prva ekološka na planeti, on prosto bode oči.

U posljednjem izvještaju o sprovođenju državnog plana upravljanja otpadom konstatuje se da ne ide baš po planu i da je dinamika nezadovoljavajuća a slične komentare smo mogli pročitati i u posljednjem izvještaju Evropske komisije.

Nijesmo usvojili neophodnu legislativu prije svega zakon o upravljanju otpadom, nemamo zadovoljavajuću dinamiku primarne i sekundarne selekcije, još uvijek je nizak nivo reciklaže, stotine nelegalnih deponija i ne manji problem neusaglašena metodologija i necentralizovani sistem podataka o svim pobrojanim kategorijama.

Zato nam se dešava da nam se podaci koje objavljuje Monstat bitno razlikuju od onih kojima raspolaže nadležno Ministarstvo ekologije koje opet u svojim izvještajima obavještava i javnost i EU o progesu u ovom poslu.

Brojke se ne podudaraju ni u jednom od aspekata tretmana otpada. U pojedinim segmentima su i žestoko različite.

Iako se po Ministarstvu 20 odsto kabastog otpada reciklira a skoro 12 odsto ukupnog priprema za reciklažu, zvanično je taj procenat 1,7 odsto što je rezultat za samo dno evropske tabele zemalja.

Kako pred Brisel koji očekuje opd svojh članica da do 2024, čak 50 odsto komunalnog otpada priopreme za ponovnu upotrebu ili reciklažu.

Ovo je, ipak, priča o neopasnom otpadu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније