Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.

19. 01. 2022. 09:35   >>  09:36

MITROVIĆ U UAE

Vraćanje prirodi i očuvanje biodiverziteta primarni cilj

Ponovno vraćanje prirodi, očuvanje i efikasno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, očuvanje biodiverziteta, kao i integrisanje ovih pitanja u ključna strateška i planska dokumenta naš je primarni cilj, poručio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, sa saradnicima boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Predstavnici delegacije uzeli su učešće na ceremoniji otvaranja „Abu Dabi Nedjelje održivosti (ADSW)“, koja predstavlja globalnu platformu za ubrzavanje održivog razvoja na svjetskom nivou, kao i ceremoniji dodjela Zayed nagrada za održivost, koje su održane 17. januara o.g. na EXPO 2020 Dubai.

Mitrović se tokom posjete sastao sa g-đom Mariam Bint Mohammed Saeed Almheiri, ministarkom za klimatske promjene i životnu sredinu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministar Mitrović je ukazao na brojne potencijale za unapređenje saradnje u oblastima zaštite životne sredine i biodiverziteta. Informisao da je Crna Gora u prethodnoj godini proglasila tri zaštićena morska područja, te da slijedi naporan rad na definisanju najboljeg modela upravljanja istima, pri čemu bi podrška Ujedinjenih Arapskih Emirata bila od izuzetnog značaja.

Imajući u vidu da je održivost jedna od krovnih podtema EXPO-a, ministar Mitrović je podsjetio da je u paviljonu Crne Gore na ovu temu postavljena izložba „Blagosloveni prirodom“, čime se promoviše najveće crnogorsko bogatstvo.

„Ponovno vraćanje prirodi, očuvanje i efikasno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, očuvanje biodiverziteta, kao i integrisanje ovih pitanja u ključna strateška i planska dokumenta naš je primarni cilj", poručio je ministar Mitrović.

Ministarska Almheiri se zahvalila na učešću crnogorske delegacije na „Abu Dabi Nedjelji održivosti“ i iskazala spremnost za intenziviranje aktivnosti na polju bilateralne saradnje. Istakla je značaj pitanja klimatskih promjena i ukazala da je očuvanje pogođenih vrsta u morskim i kopnenim ekosistemima i očuvanje vrijednog biodiverziteta od suštinskog značaja za njihovu zemlju, čemu najbolje svjedoči 49 zaštićenih područja, od čega je 15 izuzetno vrijednih  morskih. Takođe, saopštila je da su i pitanja upravljanja otpadom i kvalitet vazduha visoko na ljestvici prioriteta ministarstva kojim rukovodi.

Ministarka Almehiri je napomenula da je prednost crnogorskog Ministarstva da objedinjuje nadležnosti vezane za ekologiju i za prostorno planiranja, čime se može postići sklad oba aspekta, sa čime se minister Mitrović saglasio i dodao da će u budućnosti aktivnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore biti na ekološkom planiranju.

Dogovoreno je intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblasti očuvanja biodiverziteta, sa akcentom na nacionalne parkove i zaštićena područja, a sa krajnjim ciljem postizanja efikasnog upravljanja istima.

U okviru paviljona Crne Gore na EXPO 2020 crnogorska delegacija prisustvovala je prezentaciji „Najbolje iz Crne Gore –Investicije i životni stil”, na kojoj su predstavljeni investicioni potencijali kroz platformu za ulaganja, nakon čega je uslijedila diskusija.

Za delegaciju je, pored paviljona Crne Gore, upriličena i posjeta paviljonima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kraljevine Saudijske Arabije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Rusije, Srbije, Hrvatske i Japana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније