Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Maja Radu  [ DW ]

01. 08. 2024. 13:12

Čitaj mi:

Romski odjevni stilovi: spoj tradicionalnog i ličnog

Tradicionalno odevena Romkinja pozira u travi - arhivski snimak

Romi u oblačenju njeguju određenu tradiciju, kaže naučnica i lingvistkinja Biljana Sikimić. Ona već 25 godina istražuje romske običaje i navodi da Romi imaju prepoznatljivu odjeću, sa varijacijama tradicionalne nošnje koje zavise od vjeroispovijesti. Neki Romi su hrišćani a neki protestanti ili muslimani.

"Vrlo često, na ulicama gradova u Srbiji i Vojvodini mogu se sresti pripadnici romske grupe Gabor. Oni su sačuvali svoju tradiciju i nošnju. To su trgovci-hrišćani koji su devedesetih godina stigli u Srbiju iz Rumunije”, kaže Biljana Sikimić i pojašnjava: "Muškarci i žene idu odvojeno. Muškarci nose velike crne šešire, imaju bijele košulje i crne pantalone i imaju karakteristične brkove. Žene nose te široke cvjetne, plisirane suknje i vežu marame oko struka, uvijek idu iza muškarca”.

Tipično tradicionalno odevanje Roma na Severu Srbije

Sikimić kaže da pravoslavni Romi imaju sličnu nošnju. Od njih se razlikuju Arlije, to su Romi muslimanske vjeroispovijesti koji su u Srbiju su došli šezdesetih godina iz regiona Preševa i Bujanovca: "Njihova nošnja je naglašena na luksuznim svečanostima kao što su svadbe - žene su tada obučene u veoma bogate i luksuzne elemente narodne romske nošnje uz istaknute detalje uglavnom od zlata”.

Kreatorska vizija kroz film

Romska moda inspiriše i modne kreatore, što za DW potvrđuje Sanja Lončar, inženjerka dizajna tekstilne konfekcije iz Novog Sada. Ona se bavi izradom tradicionalne nošnje, prevashodno za djecu, pa i za bebe.

"Muškarci uz košulje nose crni prsluk, pantalone su crne boje sa čizmama do koljena, nose i remen oko struka i šešir - to su vrlo važni detalji. Žene nose i prstenje, narukvice, zlatnike i vrlo velike minđuše. Kako se zamišlja romska nošnja - to najbolje oslikavaju film “Cigani lete u nebo” i djelo Bore Stankovića “Koštana”, rekla je Sanja Lončar.

Tradicionalan romski ženski komplet - suknja i ogrtač pripremljeni u dvorištu

Marija Ismajilović je Romkinja iz Leskovca. Trenutno sa porodicom živi u Somboru, gdje se bave prodajom voća i povrća. Ona poštuje tradicionalan romski način odijevanja, ali mu – poput mnogih drugih Roma – pristupa opušteno i daje mu lični pečat.

"Nosim širu garderobu, uglavnom duge suknje sa tamnijim dezenima, ljubičasta, braon i crna su boje koje su zastupljene na mojoj garderobi. Volim da nosim nakit i da budem svečana. Ne znam zašto Romi vole crvenu boju, meni nije omiljena u odjevnim kombinacijama, mi ne vežemo marame oko struka”, ispričala je Marija Ismajilović za DW.

"Gipsy Fusion”

U Srbiji ne postoji romska škola plesa, ali postoje škole koje se interesuju za izvedbu romskih igara. Brankica Ćurčić je kustoskinja, istoričarka umjetnosti, instruktorka i koreograf plesne grupe „Dance Oriental – Inanna". U Somboru je osnovala je prvu i zasad jedinu plesnu grupu koja se bavi promocijom, proučavanjem i podučavanjem orijentalnog plesa.

Romski ples i nošnja

Ćurčić kaže da su u njenoj školi plesa u nekoliko posebno zapaženih koreografija koristili elemente romskog plesa - što se naziva "Džipsi fjužn" (Gipsy Fusion).

"Elementi romskog plesa privukli su nas iz razloga što plesom dočaravamo svakodnevni život Roma, njihovu tugu i sreću, isto tako tugu i sreću mnogi od nas osjete u bilo kom trenutku i okolnostima. Ovo je mogućnost da izrazimo osjećanja, ono što nas posebno vuče i zadržava pri ovom plesnom žanru.

Nakon izvedbe ovog plesa dobijamo osjećaj ispunjenosti jer smo dali sve od sebe i „govorili" pokretom. U tim melodijama često se miješaju energije, emocije, strast, patnja, bol, ima tih niti u flamenku i fadu, ali i u balkanskom sevdahu”, ispričala je Brankica Ćurčić za DW.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније