Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić (priredila prilog objavljen na ARD)  [ DW ]

11. 06. 2024. 11:19

Rezolucija Savjeta bezbjednosti o Gazi: „Glasali smo za mir“

Savet bezbednosti UN - sednica posvećena situaciji u Pojasu Gaze 10. juna 2024.

Posljednjih mjeseci kraj rata u Pojasu Gaze nikada nije izgledao tako blizu kao poslije ovog glasanja. Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild izrazila je olakšanje zbog uspješne inicijative. „Danas smo glasali za mir“, naglasila je ambasadorka koja je u ime Vašingtona više puta stavljala veto na svaku rezoluciju koja bi bila neprijatna za Izrael.

Ali, sada je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija podržao plan na koji je Izrael već pristao. Rezolucija podržava mirovni plan koji je predsjednik Bajden predstavio krajem maja – ali onda je izraelski premijer Netanjahu u nekim  djelovima odstupio. Sada je Izrael pristao, rekla je Tomas-Grinfild.

Rezolucija šalje jasnu poruku terorističkoj organizaciji Hamas, koja je sada na redu da povuče potez. Borbe bi mogle da prestanu još danas, ponovila je Tomas-Grinfild.

U tri faze do rješenja sa dvije države?

Plan ima tri faze. Prvo predviđa neograničeni prekid vatre od šest nedjelja. Tokom ovog perioda, grupa izraelskih talaca bi bila oslobođena iz ruku Hamasa – zauzvrat bi Palestinci zatvoreni u Izraelu takođe bili pušteni na slobodu. U sljedećoj  fazi, borbe bi trebalo da budu trajno prekinute i oslobođeni svi taoci. Na kraju treba da počne rekonstrukcija pojasa Gaze – i da se otvori put za rješenje dvije države.

Tomas-Grinfild je naglasila da je Hamas započeo ovaj rat koji je donio toliko patnje Palestincima. „I želim da istaknem da Izrael uvijek ima pravo da se brani kada je njegova bezbjednost ugrožena i da odgovorne za 7. oktobar poziva na odgovornost."

Hamas otvoren za saradnju s posrednicima

Hamas je preko medija već izjavio da „pozdravlja" usvajanje rezolucije u Savjetu bezbjednosti i da je spreman da radi s posrednicima na započinjanju indirektnih pregovora o njenoj implementaciji.

Palestinski izaslanik pri UN, Rijad Mansur, takođe je ocijenio da je to korak u pravom smjeru: „Uvijek smo pozivali na hitan prekid vatre kako bi se zaustavilo ubijanje našeg stanovništva."

Četrnaest država za – Rusija uzdržana

Bio je to jedanaesti put od početka rata u Pojasu Gaze da je Savjet bezbjednosti UN glasao o rezoluciji o tom sukobu. Usvojene su samo četiri predložene rezolucije. Ni ovog puta nije bilo garancije da je Rusija neće blokirati svojim vetom. Međutim, 14 država članica glasalo je za rezoluciju, a Moskva je bila samo uzdržana.

Vasilij Nebenzja, ambasador Rusije pri UN, naglasio je da s ruske tačke gledišta mirovni plan još uvijek ima previše nejasnoća.

Takva kritika čula se i sa drugih strana – na primjer u pogledu toga da li će Izrael zaista biti spreman da se povuče iz Pojasa Gaze.

Predstavnica Izraela pri UN Reut Šapir Ben Naftali je naglasila da se Izrael drži svojih principa. „Nastavićemo sve dok se svi taoci ne vrate i sve dok Hamas ne bude u stanju ni da se bori, ni da vlada."

Alžir: Vrijeme je da se zaustavi ubijanje

Pregovarači iz SAD, Egipta i Katara  mjesecima pokušavaju da posreduju u prekidu vatre.

Alžir je trenutno jedini arapski član Savjeta bezbjednosti. Proteklih nedelja vođena je velika borba za rezoluciju. Ambasador Amar Bendžama je izrazio zadovoljstvo: odobrena rezolucija je, kaže, tračak nade za Palestince. I naglašava: vreme je da se zaustavi ubijanje.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније