Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Džuli Gregson  [ DW ]

20. 05. 2024. 12:31

Uvijek fali jedan papir

Još se koristi faks

Odmah na ulazu u Muzej birokratije posjetioce vode u izdubljeno drvo. Ono je simbol učinaka njemačke birokratije. Dnevno se posijeku 52 stabla – samo da se ono što proizvede papira dovoljno za ono što birokratska hobotnica odštampa.

Njemačka je širom svijeta poznata po birokratiji. Jedno od glavnih obećanja vlade bilo je raščišćavanje šikare zakona.

No, mnogi su mišljenja da su nove zakonodavne inicijative, koje bi parlament trebalo da usvoji krajem juna, daleko od stvarnog smanjenja birokratije.

Inicijativa za novo socijalnu tržišnu ekonomiju (INSM) stvorila je privremeni muzej od 350 kvadratnih metara u Berlinu posvećen njemačkoj birokratiji.

INSM je lobistička organizacija koju finansiraju udruženja poslodavaca u metalskoj i elektroindustriji. I oni već duže vrijeme vode kampanju za manje birokratije u privredi.

„Birokratije ima svuda. Ali u Njemačkoj je to postala najveća prepreka atraktivnosti Njemačke kao zemlje za nove investicije – čak i veća nego što su to visoki porezi i cijena energije“, kaže Torsten Alsleben, direktor INSM-a.

Za 58 odsto firmi to je bio dovoljan razlog da se odluče protiv ulaganja u Njemačku. Alsleben optužuje njemačke političare da pretjeranom birokratijom usporavaju inovacije i preduzetništvo.

Gomila potrošenih sati

Njemačka birokratija oduzima puno vremena – i firmama i građanima. Mnoge usluge, poput podnošenja zahtjeva za vozačku dozvolu ili ličnu kartu, zahtijevaju lične dogovore u kancelarijama. A dobiti termin često je samo pitanje sreće.

Prema navodima odgovornih u muzeju, na kancelarijske termine se u prosjeku troše dva sata i 21 minut. Rečeno je da mala i srednja preduzeća potroše oko 13 sati nedjeljno na papirologiju za vlasti.

U poređenju sa drugim evropskim zemljama, Njemačka kasni kada su u pitanju digitalizacija vlasti i uprave. Mnogi dokumenti još se šalju faksom.

Smrt u čekaonici: Jedan od eksponata u muzeju

Ali, Njemačka je pod sve većim pritiskom. EU je već donijela zakon 2017. godine koji zahtijeva od vlasti da uspostave oko 580 digitalnih usluga do kraja 2022.

Do početka 2024. u Njemačkoj je samo 81 usluga bila potpuno operativna, a 96 djelimično operativna.

Federalizam kao prepreka

Lako je krivicu svaliti isključivo na federalno uređenje Njemačke, kaže Kornelija Funke, savjetnica u agenciji GFA.

Druge savezne države poput Kanade imale su bolje rezultate od Njemačke na ljestvici digitalne konkurentnosti. Uprkos federalizmu, kanadski je pristup decentralizovan u sprovođenju:

„U digitalnom prostoru kvalitet uveliko zavisi od postojanja platforme koju svi poznaju. A ne o hiljadama različitih ponuda. Ne smije biti previše predložaka i dizajna, već treba nešto što svi poznaju i prepoznaju – sve na jednom mjestu i zajednički standardi“, kaže Funke za DW.

A postoji i još jedan razlog za njemačku sporost. Njemačka je najprije imala pruski poredak; demokratija je došla kasnije:

„Najvažnije vrijednosti i norme u upravama birokratskih zemalja nijesu toliko efikasnost, pristupačnost građanima ili ušteda novca od poreza. Vrlo često se radi samo o sprovođenju zakona“, dodaje Funke.

Preko pedeset stabala dnevno padne za papir potreban nemačkoj birokratiji

Apsurdne scene

Ponekad se dogode apsurdne situacije, kaže izvršni direktor INSM-a Torsten Alsleben: „Dođe neko iz odjeljenja za zaštitu na radu i kaže da trebate žljebaste pločice kako se zaposleni ne bi okliznuli. Ali, onda dođe neko drugi iz odjeljenja za zdravstvo i objasni da su glatke pločice potrebne iz higijenskih razloga.“

Broj zakona i propisa je izmakao kontroli, kaže Alsleben. I u politici i upravi premalo je ljudi koji imaju preduzetničko iskustvo.

U Muzeju birokratije posjetioci mogu izabrati svoje omiljene zakone i zatim ih provući kroz sjekač za papir.

Johana Ziben, direktorka Festivala kreativne birokratije, kaže da su nedovoljna sredstva i nedostatak osoblja takođe prepreka promjenama, posebno na lokalnom nivou.

Za moderna, nebirokratska rješenja često jednostavno nema dovoljno novca. Festival je međunarodni događaj u Berlinu čiji je cilj promovisanje promjena u upravi.

U Muzeju birokratije sve se odvija brzo i bez birokratije. Izložba se može posjetiti do 25. juna – ulaz je slobodan.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније