Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nenad Krajcer (priredio izbor iz štampe)  [ DW ]

19. 04. 2024. 12:12

Njemačka štampa: sastavljanje vlade Hrvatske – nemoguća misija

Slavlje u HDZ-u je prošlo, sada počinju mukotrpni pregovori

Konzervativni dnevnik Frankfurter algemajne cajtung ishod izbora u Hrvatskoj i pobjedu HDZ-a opisuje kao „Pobjedu u centru“ za koju je zaslužan premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i njegov „politički talenat i istrajnost“. Ali, autor članka Mihael Martens ujedno ukazuje i na to da će HDZ, uprkos pobjedi, imati velikih problema sa sastavljanjem vlade.

Teški zadatak za Plenkovića

Navodi se da je Andrej Plenković, otkako je došao na čelo stranke, „nekad nacionalistički HDZ odveo na građansko-konzervativni put“ i da želi da se „ogradi od desnice“. „Koketiranje s desnicom je po njemu voda na mlin ljevici i slabljenje političkog centra“, navodi se u tekstu.

U poređenju s demohrišćanskom opcijom u Njemačkoj, autor Plenkovića više vidi kao Hendrika Vista, premijera Sjeverne Rajne Vestfalije koji unutar CDU/CSU za umjerenog i trezvenog lidera, a ne kao Markusa Zedera, premijera Bavarske i predsjednika CSU koji je poznat po svojim kontroverznim i populističkim tonovima.

„Njemu [Plenkoviću] populizam nije stran, ali on nikada danas ne kaže nešto potpuno suprotno od onoga što je rekao juče“, piše list iz Frankfurta i istovremeno ukazuje na ugled koji Plenković i u Evropskoj uniji uživa kao pouzdani partner. Za predsjednika HDZ-a, kako se dalje navodi, ne bi bila nemoguća ni koalicija s „hrvatskim zelenima“, strankom Možemo – ali takvu mogućnost Možemo, koja insistira na striktnom odbacivanju saradnje s HDZ-om, isključuje.

U posebnom članku, u kojem se usredsredio na analizu izbora, autor hvali veliku izlaznost ocjenjujući da je to uspjeh za hrvatsku demokratiju. Zasluge za to dobrim dijelom idu i predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je svojim verbalnim napadima „privukao veliku pažnju i u vremenima sve jače tiktokizacije uticao na mobilizaciju birača“.

Međutim, kako se ocjenjuje, velika izlaznost nije donijela i čiste odnose nakon izbora. „Veliko pitanje za naredni period jeste da li je uopšte moguće formiranje koalicije koja će imati većinu ili barem stvaranje nekakvog funkcionalnog modela za manjinsku vladu“.

Između kuge i kolere

Dopisnik lijevo-liberalnog dnevnika Tagescajtung iz Hrvatske, Erih Ratfelder, svoju analizu izbora u Hrvatskoj naslovio je „Kuga ili kolera“, ukazujući tako na dvije opcije koje se u Hrvatskoj bore za vlast. Autor pritom ni Plenkovića ni Milanovića ne opisuje kao demokratske perjanice. Milanović je tako, smatra novinar, svojim simpatijama za Orbana i Putina kao i politikom prema Bosni i Hercegovini istupio „jasno u smjeru desnice“. Plenkovića pak, uprkos njegovoj prozapadnoj politici, optužuje za sve jače elemente autokratskog načina vladanja.

Minhenski dnevnik Zidojče cajtung izbore u Hrvatskoj takođe svodi na konkurentski odnos dvojice političara i svoj članak naslovljava: „Borba alfa mužjaka se nastavlja“. U njemu se ukazuje na Milanovića kao na „hrvatskog Trampa“ i na Plenkovića koji je tokom svog mandata morao – uglavnom zbog korupcije – da otpusti 30 ministara. I ovaj njemački list zaključuje da bi sastavljanje vlade moglo da potraje „nedjeljama ili čak mjesecima“, a nisu, dodaje se, isključeni ni novi izbori.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović glasa na izborima 17. aprila 2024.

„Ukočeni osmijeh“ Plenkovića

Dnevnik „Velt“ analizira izbornu noć i „nelagodu“ koju je premijer i predsjednik HDZ-a širio u svom prvom govoru, iako je njegova stranka „uprkos brojnim korupcijskim skandalima“ izašla kao pobjednik. „Njegov ukočeni osmijeh otkriva glumljenu samouvjerenost kojom se Plenković predstavlja kao izborni pobjednik“, piše konzervativni Velt i navodi da se već u izbornoj noći nazirala opcija koalicije s Domovinskim pokretom.

U članku se međutim iznosi i sumnja u to da bi, u slučaju koalicije s Domovinskim pokretom, Plenković uopšte mogao da ostane na poziciji premijera. „Cijena koju bi Domovinski pokret mogao da traži za ulazak u vladu je i promjena premijera. Tu je već i mogući nasljednik – ili barem to tako vidi dio štampe: HDZ-ov ministar odbrane Ivan Anušić iz Slavonije. On bi kao pripadnik desnog krila stranke bio prihvatljiv i Domovinskom pokretu, a Plenković bi umjesto toga mogao da bude ’unaprijeđen’ na neku visoku EU-funkciju u Briselu“, zaključuje njemački list.

Švajcarski dnevnik Noje Cirher cajtung već u naslovu članka koji se bavi izborima u Hrvatskoj zaključuje da je napad na konzervativni tabor propao: „Dominantni položaj konzervativnih snaga u Hrvatskoj ostaje za sada nedodirljiv“. I taj list ukazuje na veoma tešku polaznu poziciju onih koji žele da formiraju vlast u Hrvatskoj i takođe ne isključuje mogućnost ponavljanja izbora.

I bečki Standard opisuje izbore u Hrvatskoj kao „borbu dva titana“ i ukazuje velike probleme za sastavljanje većine u parlamentu. U članku se koalicija HDZ-a s Domovinskim pokretom (koji se opisuje kao „rasistički antisrpski“) ocjenjuje kao nepovoljna za Plenkovića zbog jačanja desnog krila unutar stranke.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније