Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Andrea Jung-Grim (Zagreb)  [ DW ]

18. 04. 2024. 15:28

Hrvatska poslije izbora: kakvi će biti odnosi sa Srbijom?

„Sigurno je da će odnosi Hrvatske i Srbije i dalje biti u nekom smislu disparatni“, kaže za DW dr Ivan Rimac

Nakon što su izbrojani skoro svi glasovi, izvjesno je da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na ovim parlamentarnim izborima osvojila 61 poslanički mandat i time postala najjača politička snaga. Ali, to nije dovoljno: HDZ-u je za formiranje većinske vlade potrebno 76 poslanika u Saboru.

Dr Ivan Rimac, politički analitičar i profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, u razgovoru za DW kaže da se sada već pomalo pokazuje koje bi opcije mogle da dođu u obzir. „Kao glavni partner HDZ-a nameće se Domovinski pokret, stranka koja je načelno po porukama bila nešto desnije od HDZ-a i koja je obilježena dosta jakim nacionalističkim stavovima, u nekim elementima čak i antievropskim, kao i negiranjem ili bolje rečeno šovinizmom prema srpskoj nacionalnoj manjini“, kaže prof. Rimac.

Ipak, ni koalicija sa Domovinskim pokretom nije dovoljna za većinu, pa naš sagovornik kao drugu mogućnost navodi mogućnost koalicije HDZ-a sa svim poslanicima nacionalnih manjina. Ni to ne bi bilo dovoljno za većinu u parlamentu, pa bi HDZ, kaže Rimac, morao da „pokuša da razbije tu grupu Domovinskog pokreta koja nije previše homogena, iz nje da izvuče pet do šest poslanika i tako formira većinu“.

„U tom slučaju bi HDZ bio u komfornoj situaciji, jer ne bi imao ucjenjivački element unutar koalicije, za razliku od situacije da prihvati čitav Domovinski pokret kao partnera koji u nekim elementima ide preko granica onoga što bi Andrej Plenković dozvolio u svojoj proevropskoj politici“, smatra prof. Rimac.

Andrej Plenković proglašava izbornu pobedu u štabu HDZ-a (18.4.)

„Rijeke pravde smanjile svoje šanse za formiranje vlade“

Rijeke pravde i partneri, koalicija pod vodstvom SDP-a, osvojila je 42 mandata, dakle manje od očekivanog i tako znatno smanjila svoju šansu za formiranje vladajuće koalicije, ocjenjuje naš sagovornik. On navodi da bi SDP za koaliciju bila potrebna najmanje tri partnera, od kojih je jedan lijevo-zelena stranka Možemo. Ali, kako kaže, problem je drugi partner. „To bi mogao da bude Most, koji ima neke ideje koje dijeli s Domovinskim pokretom, a s druge strane je veoma snažno orijentisan protiv HDZ-a s kojim je dva puta bio u koaliciji i dva puta je izbačen iz nje zbog svog insistiranja na određenim političkim rješenjima. No, problem je sa Možemo kao levo-zelenom koalicijom koja zastupa i relativno liberalne stavove u pogledu prava žena i LGBTQ-zajednice“, napominje Ivan Rimac.

Prema njegovom mišljenju, ta konstrukcija nije vjerovatna prije svega zato što podrazumijeva mnogo aktera, a i zbog još jednog razloga: „Svaka od tih stranaka ima svoju specifičnu grupu birača i svako jače odstupanje od stavova koje su zastupali u kampanji značilo bi pad povjerenja glasača u te političke opcije. I toga su svi svjesni.“

Govoreći o političkoj sudbini Zorana Milanovića nakon ovih izbora, Rimac predviđa da je on „svojom intervencijom u izborni proces narušio svoje prilično velike šanse da postane predsjednik u drugom mandatu“.

U izbornom štabu Rijeka pravde raspoloženje nije bilo slavljeničko (17.4.)

„Domovinski pokret – crvena marama za srpsku politiku“

Odgovarajući na pitanje kako bi se te različite opcije mogle odraziti na odnose Hrvatske sa susjednim zemljama, dr Rimac se u razgovoru za DW najprije osvrće na Srbiju: „Sigurno je da će odnosi Hrvatske i Srbije i dalje biti u nekom smislu disparatni, jer oni fluktuiraju u komunikaciji, ali vrlo često ulaze u jednu oštru komunikaciju koja se često poklapa s predizbornim periodima.“ Rimac objašnjava da pojedine političke opcije sarađuju u to vrijeme, te da zaoštravanje odnosa sa Srbijom koristi desnim političkim opcijama u Hrvatskoj, isto kao što i u Srbiji određene političke strukture imaju koristi od toga kada se zaoštre odnosi s Hrvatskom.

„Činjenica je da bi ulazak Domovinskog pokreta u vladu predstavljao ’crvenu maramu’ za srpsku politiku, jer su oni izrazito bili protiv prava srpske etničke manjine u Hrvatskoj“, smatra naš sagovornik. On istovremeno ističe da ni dolazak socijaldemokrata na vlast ne bi popravio odnose sa Srbijom, te da se oni, prema njegovom mišljenju, mogu da se popravljaju samo u okviru ulaska Srbije u EU i prihvatanja modela građanskih država.

Ivan Rimac: Ulazak Domovinskog pokreta u vladu predstavljao bi ’crvenu maramu’ za srpsku politiku

BiH: „Plenković će više zastupati ideju odbrane hrvatskih interesa“

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Ivan Rimac podsjeća da je predsjednik Zoran Milanović imao čitav niz susreta s političkim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH i zastupao ideju da BiH mora da ima svoj autonomni put i da rješava svoje odnose unutar sopstvenog političkog prostora. „Međutim, sudeći po glasovima iz dijaspore, to očigledno nije imalo velikog odjeka unutar hrvatskog korpusa u BiH“, zaključuje politički analitičar.

On takođe smatra da je Andrej Plenković „imao vrlo nejasne i neodređene odnose prema političarima drugih nacionalnih grupa u BiH“, te da „njegovo zastupanje ideje pristupanja BiH u EU ide više iz pozicije potrebe Evropske unije da raščisti prostor Zapadnog Balkana“.

„To otvara vrlo različit dijalog prema predstavnicima naroda unutar BiH gde će Plenković više zastupati ideju odbrane hrvatskih interesa na teret ostale dvije nacionalne grupe“, ocjenjuje prof. dr Ivan Rimac.

HDZ obećava kontinuitet u spoljnoj politici

A dosadašnji ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman za DW najavljuje kontinuitet u spoljnoj politici i ističe da se HDZ zalaže za stabilnost i evropski put država Zapadnog Balkana. Ipak, on istovremeno naglašava da one moraju da nastave i „s prilagođavanjem svojih politika zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU“.

Gordan Grlić Radman (HDZ) najavljuje kontinuitet u spoljnoj politici

Napomenuo je i da „Hrvatska ima neriješena bilateralna pitanja s nekim zemljama, prije svega sa Srbijom i Crnom Gorom, nakon tragičnog raspada bivše države gdje je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije Miloševićevog režima“.

„Hrvatska će i dalje biti iskreni zagovornik evropskih integracija na Zapadnom Balkanu“", obećava Radman.

Naravno, to njegovo obećanje važi samo ako HDZ uspije da formira novu vladu. Za sada su sve opcije još uvijek otvorene, a pravi posao oko dogovaranja vladajuće koalicije tek počinje.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније