Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Bernd Rigert  [ DW ]

03. 04. 2024. 12:58

Čitaj mi:

Rođendanska torta sa 75 svjećica: Kako je NATO?

NATO je osnovan 1949, pre 75 godina

Na rođendanskoj torti NATO gori 75 svjećica. To je najstariji i jedini vojni savez sastavljen od demokratskih država na svijetu. I uvijek je atraktivan. Osnovan je 1949. godine i tada je imao 12 članica.

Danas ih ima još 20. Nedavno su mu se pridružile Finska i Švedska, jer traže zaštitu od Rusije. Ukrajina i Gruzija žele članstvo iz istog razloga.

Širenje NATO prema istoku počelo je prije 25 godina s ulaskom bivših članica Varšavskog pakta, raspuštenog vojnog saveza Istočnog bloka. To su bile Poljska, Češka i Mađarska.

Pre 75 godina u Vašingtonu: predstavnici 12 država osnivača (SAD, Kanada, Island, Velika Britanija, Francuska, Portugalija, Luksemburg, Belgija, Holandija, Italija, Danska, Norveška) potpisuju Severnoatlantski ugovor

U to vrijeme, na 50. rođendan NATO, vladao je optimizam. Smatralo se da je Hladni rat dobijen. Na Rusiju se gledalo kao na partnera. Godine 1997. Moskva se ugovorom složila da se neće protiviti širenju na istok.

Baltičke države, Slovačka, Slovenija, Bugarska i Rumunija, postale su članice 2004. Godine 2009. Savezu su pristupile Albanija i Hrvatska. U 2017. i 2020. NATO je apsorbovao dalje djelove bivše Jugoslavije, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Rusija kaže „Ne“

Ruski predsjednik Vladimir Putin je početkom 2000-ih počeo da kritikuje smer NATO ka istoku. Tvrdio je da je Sovjetskom Savezu 1990, kada je bivši DDR primljen u Alijansu nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, obećano da se NATO neće širiti na bivšu sovjetsku sferu uticaja. To, međutim, nikada nije navedeno u pisanom obliku. Moskva je 1997. potpisala Akt Rusija-NATO, koji ne sadrži takve obveze.

NATO je 2008. načelno obećao članstvo Gruziji i Ukrajini. Najkasnije u tom trenutku Putin je pritisnuo strateški prekidač. Doveo je djelove Gruzije pod rusku kontrolu, a 2014. Rusija je anektirala ukrajinski Krim i podržala separatiste u istočnoj Ukrajini. Zatim je 2022. uslijedio napad na čitavu Ukrajinu. NATO uprkos tome drži otvorena vrata za dalja članstva. Ili – upravo zbog toga?

Sumnje u SAD

Uglavnom, situacija je ista kao i prije 75 godina kada je 4. aprila 1949. u Vašingtonu osnovan NATO. Slobodni Zapad želio je da se vojno suprotstavi rastućoj pretnji s Istoka uz uzajamnu pomoć – pod kišobranom nuklearnog oružja SAD. Hladni rat reloaded.

„Što se tiče prijetnje i reakcije NATO, čini se da je sve isto kao i tada. Kolektivna odbrana ponovno je osnovni zadatak. U to nema sumnje“, kaže Matijas Dembinski s Lajbnic Instituta za mir i istraživanje sukoba u Frankfurtu na Majni.

Istovremeno, kako dodaje Dembinski, ključna razlika u odnosu na 1949. je to što postoji snažno nepovjerenje prema vodećoj naciji NATO, Sjedinjenim Američkim Državama. Ako sljedeći američki predsjednik bude Donald Tramp, dosadašnja formula međusobne pomoći mogla bi, kako kaže, da postane nevažeća.

Zadatak s kojim bi se Evropljani onda suočili u najgorem, hipotetičkom slučaju bio bi dvostruk“, kaže Dembinski. „Trebalo bi nadoknaditi političko vođstvo SAD, ali i vojni doprinos koji su SAD do sada davale NATO. To je herkulovski zadatak i uopšte nije sigurno da li će se u tome uspjeti“, kaže njemački stručnjak.

Energični i sa 75?

Aktuelni američki predsjednik Džo Bajden naglašava da je formulacija iz člana 5. Povelje NATO „svijeta i nepovrediva“. Na osnovu tog člana, napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

Na nedavnom samitu NATO 2023. u Vilnjusu, u Litvaniji, Bajden je na sledeći način opisao stanje u kojem se nalazi Sjevernoatlantski savez: „Danas je naš savez bedem globalne stabilnosti i bezbjednosti, kao što je bio više od sedam decenija. NATO je jači, energičniji i ujedinjeniji nego ikad prije.“

Podseća na pakt o pomoći: američki predsednik Džo Bajden na samitu NATO u Vilnjusu

Istraživač sukoba Matijas Dembinski u intervjuu za DW ukazuje da su sukob s Rusijom i podrška Ukrajini stvari koje trenutno objedinjavaju Alijansu. Sa sadašnje 32 članice i njihovim ponekad sukobljenim interesima, ona nije uvijek u rođendanskom raspoloženju.

„NATO ima značajne momente inercije, a to za takav savez uvijek može da predstavlja egzistencijalni izazov“, kaže Dembinski. „Zanimljiva stvar u vezi s NATO jeste da je do sada nekako preživio sve svoje krize – a bile su teške. NATO je do sada bio iznenađujuće prilagodljiv.“

Njemački ministar: „Okrećemo kormilo“

Izazov za NATO danas jeste da se prebaci s međunarodnih misija nazad, na zapostavljenu odbranu sopstvene teritorije, ocjenjuje za DW nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. Povratak korijenima, i to brzo.

„Okrećemo kormilo punom brzinom, da tako kažem. Sada zaustavljamo smjer međunarodnih kriznih operacija i misija u inostranstvu. Moramo da preokrenemo potisak nazad prema nacionalnoj odbrani i odbrani Saveza. Za to je potrebno neko vrijeme. Tu se trenutno nalazimo. Postaje dinamično, tako ja to doživljavam“, kaže Pistorijus.

Prema anketama trenutno najpopularniji političar u Nemačkoj: ministar odbrane Boris Pistorijus u poseti jedinicama Bundesvera (arhivska fotografija)

Budućnost NATO zavisiće od ishoda ruskog rata protiv Ukrajine, iako ta zemlja uopšte još nije njegova članica. Za Alijansu je to pitanje vjerodostojnosti, kaže bivši glavni portparol NATO i direktor komunikacija Džejmi Šej.

„Čak i ako Ukrajina bude uspjela da porazi Rusiju i oslobodi svoju teritoriju, Rusija će ostati zlobna i osvetoljubiva. Neće voljeti NATO. Nažalost, Rusija će još mnogo godina ostati najveća prijetnja NATO“, zaključuje Džejmi Šej.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније