Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

03. 03. 2024. 13:36

Sud UN u Hagu: Nikaragva tuži Njemačku zbog „omogućavanja genocida" u Gazi

Zasedanje Međunarodnog suda pravde u Hagu, 19.02.2024.

Nikaragva je podnjela je tužbu protiv Njemačke najvišem sudu UN zbog „omogućavanje genocida" u Pojasu Gaze. Ova država u centralnoj Americi je svoj potez opravdala političkom, finansijskom i vojnom podrškom Njemačke Izraelu i otkazivanjem finansiranja palestinske humanitarne agencije UN, UNRWA, kako je saopštio Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu.

Time Njemačka ne ispunjava svoje obaveza da „učini sve što je moguće da se spriječi genocid", stoji u podnesenoj prijavi. Nikaragva je pozvala sud da hitno donese odluku protiv Njemačke.

Nakon optužbi da suzaposleni UNRWA bili umiješani uneviđeni napad islamističkog pokreta Hamas na Izrael 7. oktobra, brojne države, važni donatori prestale su da finansiraju tu humanitarnu agenciju. Pored Njemačke, to su SAD, Velika Britanija i Švedska.

Predstavnici Južne Afrike na sudu u Hagu, 26.01.2024.

Tužba Južne Afrike protiv Izraela

Krajem decembra, Južna Afrika - koja je poput Nikaragve, snažan zagovornik prava Palestinaca - tužila je Izrael pred Međunarodnim sudom pravdezbog navodnih kršenja Konvencije o genocidu počinjenih u ratu u Gazi.

Sud UN je privremenom odlukom naložio da Izrael mora da preduzme zaštitne mjere kako bi spriječio genocid. Međutim, odbijena je još jedna hitna prijava Južne Afrike protiv Izraela zbog predstojeće vojne ofanzive na grad Rafah u južnom pojasu Gaze.

Porodice i pristalice taoca koje drži teroristički Hamas, na protestnom maršu ka Jerusalimu, 1.03.2024.

Napad Hamasa i odgovor Izraela

Stotine pripadnika terorističke organizacije Hamas upalo je u Izrael 7. oktobra i počinilo zločine, prvenstveno nad civilima. Prema izraelskim informacijama, oni su ubili više od 1.100 ljudi i kidnapovali oko njih 250.

Kao odgovor na napad Hamasa, Izrael je od tada preduzeo veliku vojnu akciju u Pojasu Gaze, sa deklarisanim ciljem da uništi Hamas. Prema podacima Ministarstva zdravlja Hamasa, koje se ne može nezavisno provjeriti, od tada je ubijeno više od 30.000 ljudi.

Gaza, 22.01.2024.

dr,ard

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније