Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Andreas Beker  [ DW ]

02. 03. 2024. 15:05

Evo kako se računa materijalna šteta od bilo kojeg rata

Posle ruskog napada na Kijev, 29.12.2023

Do 2026. samo će Ukrajina zbog ruske invazije izgubiti ekvivalent od oko 120 milijardi dolara ekonomskog učinka. Šteta kapitala, odnosno na materijalnoj imovini kao što su mašine, sistemi i fabričke zgrade još je veća - gotovo bilion dolara.

To proizlazi iz studije koje su nedavno objavili istraživači s Kilskog instituta za svjetsku ekonomiju (IfW) i Univerziteta u Tibingenu.

Ekonomski teret trećih zemalja, dakle onih koje nisu uključene u rat, takođe je značajan. Prema studiji, one će izgubiti oko 260 milijardi dolara u ekonomskom učinka u roku od pet godina (2022-2026). Od toga oko 70 milijardi dolara otpada na zemlje EU - a 15 do 20 milijardi dolara samo na Njemačku.

Istorijska saznanja

Studija se bazira na analizi istorijskih podataka koji pokrivaju više od 150 ratova od 1870. godine. Iz toga istraživači iz Kila izvlače različita saznanja, recimo koliko prosječno pada bruto domaći proizvod za pet godina rata ili koliko raste inflacija.

„Računica se bazira na troškovima 'tipičnih' ratova među državama u prošlosti. U zavisnosti od trajanja i intenziteta rata, zamislivi su manje ili više ozbiljni scenariji, tj. ishodi sukoba", kaže Jonatan Federle, glavni autor studije.

„Efekti koje izračunavamo i prenosimo na druge zemlje prvenstveno uzimaju u obzir trgovinske veze uzrokovane geografskom blizinom i veličinom dotične privrede u kojoj izbija rat", dodaje Federle.

Šta ako... Tajvan, Iran

Koristeći podatke i parametre, istraživači daju i procjene o ekonomskoj šteti hipotetičnih ratova, dakle ratova koji se nikada nisu ni dogodili.

Uzmimo za primjer Tajvan: Kina tvrdi da je to ostrvo dio njene teritorije i stalno prijeti da će to izboriti silom, ako bude bilo potrebno.

U Tajvanu bi „tipičan rat" koji bi trajao pet godina rezultirao gubicima globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,2 biliona dolara. S obzirom na to je ta zemlja usko povezana s kompletnom globalnom ekonomijom kroz svoju industriju čipova, istraživači IfW naglašavaju da bi stvarni troškovi rata mogli da budu i znatno veći.

Ili na primjer Iran: ako bi Islamska Republika postala poprište rata, cijena u smislu izgubljenog BDP za globalnu privredu mogla bi da iznosi do 1,7 biliona dolara tokom petogodišnjeg perioda. Iran trenutno nije toliko uključen u svjetsku trgovinu, dijelom zbog sankcija. Istraživači IfW zato pretpostavljaju da su njihove procjene vjerovatno na gornjoj granici stvarnih troškova.

Ovako izgleda aplikacija

Besplatno dostupan mrežni računarski alat

Istraživači iz Kila razvili su aplikaciju koja je besplatno dostupna na internetu - za izračunavanje štete od raznih ratova. Prije upotrebe, obavještavate se da se brojevi baziraju na istorijskim prosjecima i da se odnose samo na ekonomske troškove u smislu BDP-a i osnovnog kapitala.

Upozorenje ima za cilj da upozna korisnike s ograničenjima istraživanja, naime da je prenos istorijskih vrijednosti u budućnost samo uslovno precizan.

„Ali generalno, računice još jednom pokazuju kolika je ekonomska vrednost mira i koliko je rat na sopstvenom tlu katastrofalan u svakom pogledu", kaže predsjednik IfW Moric Šularik, sumirajući rezultate studije. Njegov zaključak glasi: jačanje sopstvene vojne snage i uvjerljiva politika odvraćanja, zbog kojih su spoljni napadi manje vjerovatni, imaju smisla - i iz ekonomske perspektive.

Ovaj prilog je izvorno objavljen na njemačkom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније