Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

23. 02. 2024. 12:32

Odisej u svemiru: uspješno sletanje na Mjesec

Odisej na Mesecu (ilustracija)

Tajac u svemiru. Minuti su se otegli nakon očekivanog vremena sletanja. Da li je to bio samo problem u komunikaciji? Ili se „Odi“ srušio? A onda je prvi signal stigao do Zemlje. „Slabo je, ali je tu, držite se, momci“, kaže Tim Krejn, vođa misije u direktnom prenosu NASA.

I posle petnaestak minuta sve je i dalje bilo pomalo nejasno. Ali, „bez sumnje možemo da potvrdimo da je naša oprema na površini Mjeseca i da emituje signal“, potvrđuje Krejn, a kolege aplaudiraju. Ipak, u početku nije bilo jasno u kakvom je stanju lunarna sonda.

„Kakav trijumf“

Po prvi put posle 50 godina američka sonda sletjela je na Mjesec. „Kakav trijumf“, kaže u video-poruci Bil Nelson, šef američke svemirske agencije. Pa onda šalje onu dobro poznatu, a malo preformulisanu 55 godina staru poruku: Ovo dostignuće je gigantski skok unaprijed za čitavo čovječanstvo.“ Skok, ali prije svega za NASA, koja se udružila sa privatnim partnerima za naredne lunarne misije. Jer, kako kaže Nelson, po prvi put u istoriji čovječanstva jedna komercijalna američka kompanija krenula je na put na Mjesec i to je i sprovela.

Teksaška kompanija Intuitive Machines napravila je lunarnu letlicu pod nazivom „Odisej“. Ili skraćeno: „Odi“. U svemir ju je prenjela raketa svemirske kompanije SpaceX američkog preduzetnika Ilona Maska, šefa Tesle.

Uspešno lansiranje 15. februara

NASA, između ostalog, želi da smanji troškove i rizike, kaže Kejt Kauing, koji vodi blog NASA Watch. Možete ili da potrošite mnogo novca na letelicu koju finansira vlada, ili da preuzmete veći rizik i nadate se da će, ako se jedna letelica pokvari, druga uspjeti. Prošlog mjeseca, na primjer, kompanija iz Pitsburga nije uspjela zbog problema sa pogonom.

„Odi“ je sletio na Južni pol

Letilica „Odisej“ teška je oko 700 kilograma. Ona na aluminijumskim nogama i puna je tehnologije: jedan dio pripada NASA, a drugi privatnim kompanijama. Meta je bio južni pol Mjeseca, područje gdje se pretpostavlja da ima vode. „Ako imate vodu, imate vodonik i kiseonik, a onda imate i raketno gorivo“, kaže šef NASA Nelson.

I to je važno. Jer, lunarna sonda zapravo je namijenjena za pripremu sledećeg velikog koraka: izgradnju spoljne stanice na Mjesecu. To se razlikuje od misija Apolo, kaže novinar Majls O’Brajen. Tada je to bila trka: „Zabijte zastavu, ostavite tragove i pobijedite Sovjete“, podsjeća on. Ovoga puta radi se o tome da se na Mjesecu ostane. I da se odatle ode – na Mars.

kb/ss (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније