Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hans Fajfer  [ DW ]

23. 02. 2024. 07:40

Podmladak AfD: mladi neprijatelji demokratije

Mladi, aktivni, ekstremisti: omladinska organizacija AfD Mlada alternativa

Ana Lajsten je mlada, vesela i – radikalna. Barem je tako na mnogim fotografijama na njenom profilu na Instagramu. Ona je jedno od prepoznatljivih lica Mlade alternative, stranačkog podmlatka populističke i dijelom ekstremističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Njen opis na Instagramu glasi: „Od slatke djevojke s pletenicama, do gvozdene vojnikinje“. Između bezazlenih slika, tu su i političke poruke 23-godišnje Brandenburžanke: npr. fotografija Ane Lajsten kako pozdravlja tzv. znakom „White-Power“, pozdravom radikalne desnice i neonacističke scene. Atentator iz Krajstčerča, Brenton Tarant, koristio je recimo taj pozdrav.

Na slikama se vidi i Ana Lajsten kako gleda Geca Kubičeka. On je jedan od najpoznatijih ekstremista desnog krila u Njemačkoj, čovjek koji sanja antidemokratsku „kontrarevoluciju“. Ili slika Ane koja umornog pogleda puzi kroz blato i bodljikavu žicu. „Trening-kamp na Istočnom frontu 2025“, napisala je uz fotografiju. Mlada alternativa fantazira o ratu.

Ana Lajsten je kopredsedavajuća Mladoj alternativi u Brandenburgu

„Pouzdano ekstremistički“

Lajsten je otelotvorenje ideala Mlade Alternative (Junge Alternative, JA). Ona traži radikalnu promjenu sistema u Njemačkoj: svi koji su „etnički stranci“ trebalo bi, po mogućnosti, da budu „isključeni“. Zbog toga Upravni sud u Kelnu, nakon donošenja presude o Mladoj Alternativi od 5. februara 2024. godine, obrazlaže: „Pouzdano su u pitanju ekstremističke težnje.“

Svojim „etničkim“ konceptom, Mlada Alternativa krši član 1 njemačkog Ustava: nepovredivost ljudskog dostojanstva. Pored toga, ta organizacija masovno agituje protiv muslimana, potražilaca azila i migranata, navodi Upravni sud. „Imigranti se generalno nazivaju parazitima i kriminalcima ili se na neki drugi način omalovažavaju“, navodi sud.

Ana-Sofi Hajnce sa Univerziteta u Triru napravila je obimnu studiju o Mladoj Alternativi. U razgovoru za DW objašnjava da su stranke s njenim podmlatkom tokom godinama postajale sve bliže. „Generalno gledano, podmladak AfD je važna kovačnica kadrova i ideja za stranku. Mladi ne samo da mobilišu birače da glasaju za tu stranku na izborima, već su veoma prisutni i na društvenim mrežama.“

Hajnce smatra da je Mlada alternativa „centralni pokretač procesa radikalizacije AfD“. Danas mnogi istaknuti članovi i pristalice podmlatka AfD sjede u pokrajinskim ili u saveznom parlamentu. Matijas Helferih na primjer. Taj mladi političar iz Dortmunda predstavlja AfD u Bundestagu, a u internim četovima jednom prilikom je sam sebe nazvao „prijateljskim licem nacionalsocijalizma“ – dakle stranke koja je pod svojim samoproglašenim „firerom“ Adolfom Hitlerom, organizovala masovna ubistva evropskih Jevreja. Na skupovima Mlade alternative Helferih se slavi kao „budući ministar za repatrijaciju“ – kao čovjek koji bi trebalo da organizuje masovno protjerivanje ljudi stranog porijekla iz Njemačke.

„Izdaja Ustava“

I portparol Mlade Alternative Hanes Gnauk predstavlja AfD kao poslanik u Bundestagu. Gnauk imao je titulu oberfeldvebela, odnosno narednika Bundesvera, ali ga je Obavještajna služba njemačke vojske lišila te dužnosti zbog nedostatka odanosti njemačkom Ustavu.

Protiv Alternative za Njemačku poslednjih nedelje pokrenut je masovan otpor u zemlji. Medijski izvještaji o fantazijama ekstremista sa desnog krila o proterivanju, izazvali su neviđeni talas protesta, u kojima su učestvovali milioni ljudi.

Međutim, ekstremiste poput Hanesa Gnauka to nije utišalo. Naprotiv. „Borba protiv desničara samo je izgovor. To je u stvari borba protiv nas, borba protiv njemačkog naroda“, objašnjava Gnauck u jednom video-klipu objavljenom na Jutjub-kanalu Mlade alternative krajem januara ove godine.

A s obzirom na otpor prema radikalnim snagama u podmlatku stranke, ali i u samoj AfD, on se zalaže jedinstvo: „Moramo da razvijemo mentalitet da možemo da kažemo: napad na pojedinca koji se bori za našu stvar, je napad na sve nas. Vremena kada je vladao ’distanciritis’ moramo napokon da ostavimo iza nas.“

Predsednik Mlade alternative na saveznom nivou i poslanik AfD u Bundestagu Hanes Gnauk

Čini se da jedinstvo već dobro funkcioniše. Radikalna Ane Lajsten je recimo zbog svog ekstremističkog pozdrava opomenuta, ali drugih posledica nije bilo. I mnogi poznati članovi stranke otvoreno se solidarišu s radikalnom partijskom omladinom. To je znak radikalizacije kompletne stranke.

Zabrana Mlade alternative?

S obzirom na procjenu suda da je Mlada Alternativa „pouzdano ekstremistička“, pokrenuta je i rasprava o zabrani te organizacije. To bi trebalo da bude relativno jednostavna stvar, s obzirom na to da je omladinska organizacija, iako dio stranke AfD, u stvari registrovana kao udruženje. Zato sudovi ne bi morali da odlučuju onako kako odlučuju o zabrani neke stranke. Umjesto toga, naredbu o zabrani moglo bi da izda nadležno savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mnogi njemački stručnjaci za ustavno pravo smatraju da bi postupak zabrane bio vrijedan razmatranja, ali imaju i rezervi. Jedna od njih, Katrin Gro sa Univerziteta Bundesvera u Minhenu, u svom članku za jedan renomirani blog o Ustavu, ističe: „Da bi se AfD-u poslala poruka, zaista ima smisla prvo se usredsrediti na njihovu omladinsku organizaciju i zabraniti je kao udruženje.“

Međutim, šteta za AfD bi bila tolika da bi ta stranka vjerovatno preduzela korake protiv toga – i to s dobrim izgledima na uspjeh, kaže pravnica Gro. „A ako zabrana ne uspije (...), to ne samo da će poslužiti narativu o AfD-u kao žrtvi, već će otkriti i veliku rupu i nedostatak u instrumentariju za odbranu demokratije“, zaključuje Katrin Gro.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније