Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

21. 02. 2024. 10:41

Švajcarski list: Na Kosovu sve manje Srba – a i u Srbiji

Mitrovica na severu Kosova

Kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije dvije nedjelje govorio pred Savjetom bezbjednosti UN o situaciji na Kosovu, izabrao je drastične riječi: Rukovodstvo Prištine godinama sistematski sprovodi strukturalno nasilje nad srpskom manjinom kako bi joj onemogućio život, rekao je. „Zabrana srpskog dinara“, kako ju je nazvao Vučić, posljednji je primjer za to, piše Noje Cirher cajtung.

Prema novoj uredbi Centralne banke Kosova, euro je jedino legalno sredstvo plaćanja u zemlji. Strane valute moraju da se uvoze redovnim kanalima. U oblastima u kojima žive Srbi, srpski dinar je ranije služio kao nezvanična, paralelna valuta, piše švajcarski list, podsjećajući da Srbija ne priznaje državnost svoje bivše pokrajine ni 16 godina nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost i održava tamo paralelne strukture. To je vlastima u Prištini trn u oku.

Beograd već dugo govori o „politici nenasilnog protjerivanja“ na Kosovu i ukazuje na spremnost da interveniše, navodi se u članku, ali i ocjenjuje da je takav scenario malo vjerovatan, jer bi doveo do otvorenog sukoba s NATO-vojskom na Kosovu. Ipak, kako se dodaje, prijetnje, koje podsjećaju na Putinove izjave o stanju ruskog stanovništva u Donbasu uoči napada na Ukrajinu, ne mogu se odbaciti kao puko zveckanje oružjem.

Drastičan pad srpske populacije

Imajući u vidu tu debatu, istraživački centar Evropska inicijativa za stabilnost (ESI), analizirao je demografski razvoj Srba na Kosovu. Na prvi pogled, čini se da rezultati studije itekako idu u prilog beogradskim tezama o protjerivanju Srba. Izvještaj objavljen u ponedjeljak (19. februar) pokazuje dramatično smanjenje srpskog stanovništva na Kosovu.

U vrijeme posljednjeg jugoslovenskog popisa stanovništva 1991. na Kosovu je živjelo 194.000 Srba, 2002. bilo ih je 129 000, a danas ih je, međutim, najviše 100.000.

S obzirom na tešku situaciju s podacima, ESI se, između ostalog, oslanja i na zvaničnu statistiku o broju učenika u srpskim školama na Kosovu. Između 2004. i danas broj učenika je pao sa 14.368 na 10.700. A na osnovu starosne strukture srpskog stanovništva na Kosovu može se izračunati ukupna populacija.

Pad stanovništva od 22 odsto za dvije decenije je drastičan i otvara pitanje o budućnosti te manjine, piše Noje Cirher cajtung. Međutim, prema autorima koji su svoju studiju naslovili „Izmišljeni pogromi“, to nije dokaz diskriminacije Srba na Kosovu.

Pad nataliteta i odlazak u inostranstvo

Jer, navodi se dalje u članku, i u samoj Srbiji trend je skoro isto tako nepovoljan. Za 20 godina, između 2002. i 2022, stanovništvo Srbije se smanjilo za više od 11 procenata. U osam od 25 okruga pad je čak i veći nego kod Srba na Kosovu.

A ni Srbija po tome nije izolovan slučaj. Svuda u jugoistočnoj Evropi stanovništvo se smanjuje zbog odlaska u inostranstvo i niske stope nataliteta. Dok dinamični glavni gradovi imaju koristi od unutrašnje migracije, situacija na strukturno slaboj periferiji često je dramatična. To takođe uključuje područja naseljena Srbima na Kosovu.

To ne znači da neriješeno pitanje statusa i latentna nestabilnost na sjeveru Kosova ne doprinose egzodusu Srba, dodaje švajcarski list. Povećane tenzije, za koje je djelimično odgovorna Priština, mogle bi dodatno da povećaju egzodus. Ali, takođe je tačno, kako pišu autori studije, da i retorika fiktivnih pogroma i prijetnja nasiljem doprinosi ubrzanju trenda odlaska.

Priredila: D. Roščić

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније