Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Astrid Prange  [ DW ]

11. 12. 2023. 15:53

Nasilje desničarskih ekstremista: početak suđenja u Kemnicu

Sud u Kemnicu

U ponedjeljak (11.12.) počinje suđenje protiv sedmorice optuženih starosti od 26 do 51 godine koji se terete za teške tjelesne povrede i narušavanje javnog reda i mira. Tokom suđenja do kraja januara predviđeno je ukupno jedanaest dana procesa.

Prema optužnici, „u centru Kemnica, poslije manifestacije u organizciji AfD, Pegida i Pro Kemnic, okrivljeni su navodno učestvovali u nasilnim sukobima sa učesnicima demonstracija pod nazivom „Srce umjesto huškanja". 1.09. 2018. između 19:55 i 20:15". U optužnici dalje stoji da je ukupno jedanaest osoba povrijeđeno. Svi optuženi se sumnjiče za povredu javnog reda i mira u kombinaciji s opasnim tjelesnim povredama u jedanaest odvojenih slučajeva.

Demonstracije desničara u Kemnicu, posle ubistva Danijela H. 27.08.2018

Nasilju je prethodilo ubistvo

Manifestacija u organizaciji AfD-a, desno-populističkog udruženja „Pro Kemnic” i desničarske ekstremističke organizacije "Pegida” (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada) održana je u politički napetoj situaciji u Kemnicu.

Kemnic 2018 - sliak ubijenog Nemaca kubanskog porekla Danijela H.

Povod za tu manifestaciju je bilo ubistvo 35-godišnjeg Njemca kubanskih korijena Daniela H. - on je nedjelju dana prije toga u noći 26. avgusta 2018. izboden nožem, nakon svađe na marginama gradskog festivala u Kemnicu. Godinu kasnije, 22. avgusta 2019. Sirijac Ala S. osuđen je na devet i po godina zatvora zbog ubistva iz nehata i nanošenja teških tjelesnih povreda.

Nakon ubistva Danijela H. u gradu je danima vladalo vanredno stanje. Došlo je do masovnih demonstracija protiv useljeničke i izbjegličke politike u Njemačkoj. Savjetovališta za žrtve govorila su o „lovu neonacista” na strance.

Zato su održane su i kontrademonstracije pod motom „Srce umjesto huškanja".

Protesti - Srce umesto huškanja, Kemnic, 2018

Predsjedavajuća sutkinja Okružnog suda u Kemnicu, Petra Kiršner, jasno je rekla za DW da suđenje nije političko suočavanje sa događajem.

„Sud ne smije da sprovodi političku reviziju. U postupku moramo utvrditi da li su osminjičeni krivi za neko krivično djelo. A ako budu proglašeni krivim, svaka osoba će biti kažnjena s obzirom na individualnu krivicu”.

Jačanje desnice

Za razliku od pravnog procesa koji tek počinje, političku klimu u gradu i dalje oblikuju događaji iz 2018. „Neredi u Kemnicu 2018. doveli su do otvorenog udruživanja ekstremne desnice, od parlamentarnog krila oko AfD-a do novih desničarskih organizacija, te do desničarskih huligana i nacističkih grupa", piše u jednoj publikaciji NVO Kulturbiro Saksonija.

Beate Kiper, koja istražuje desničarki ekstremizam i predaje na univerzitetu Niederrhein, potvrđuje trend: desničarski ekstremizam uspio je da prodre u relativno široke slojeve stanovništva, objasnila je u jednom TV intervjuu. Nasilje se opravdava kao otpor, kaže ona.

U Saksoniji se to ogleda i u policijskim statistikama za 2022.: „Politički motivisani kriminal na desnici i dalje je u fokusu, s udjelom od oko 30 posto politički motivisanih krivičnih djela”.

Pomak udesno u gradskom vijeću

Pomak udesno učvrstio se i u političkim telima. Na lokalnim izborima 2019. AfD je u Kemnicu osvojio 17,9 posto, u odnosu na 5,6 posto 2014. godine. A Ljevica i CDU izgubili su značajan broj glasova.

Izborna kampanja za lokalne izbore 9. juna 2024. već je u punom jeku.

Dan uoči izbora održaće se festival Kosmos Kemnic koji pokrenut nakon 1. septembra 2018. kao odgovor na nasilje desničarskih ekstremista, a namjera mu je najaviti ulogu Kemnica kao evropske prijestonice kulture 2025. godine.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније