Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com [ DW ]

05. 12. 2023. 11:55

Rat na Bliskom istoku: Palestinci bez političke perspektive

Palestinci prolaze pored oštećene zgrade nakon operacije izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali

Ibrahim sortira marame od kašmirske vune i torbe od kamilje kože. Police u njegovoj prodavnici u starom gradu u Vitlejemu su pune. Samo – kupci ne dolaze.

Rat je pogodio i Palestince u zaposjednutoj Zapadnoj obali Jordana. Onaj ko s njima želi da razgovara o uzrocima ovoga rata, brzo se suoči sa kontrapitanjem.

„Gledaj, ja nijesam pristalica Hamasa ili tako nečeg. Ne volim politiku. Ja sam običan čovjek“, kaže Ibrahim. „Ali, ako neko tebi dođe u kuću i ubije tvog brata ili tvoju majku pred tvojim očima, da li ćeš ti onda da ostaneš miran i ništa nećeš da uradiš? Ne, pući će ti film i borićeš se.“

-pročitajte još: Pet scenarija za budućnost Gaze poslije rata

Nepopularni Abas

Ibrahim kaže da borbe moraju da prestanu. Da mora da se razgovara o miru. Ali, on ne zna ko bi trebalo da govori u ime Palestinaca. Samo zna da to ne bi trebalo da bude palestinski predsjednik Mahmud Abas. „On mnogo priča, a ništa ne radi“, kaže Ibrahim. Ljudima bi sada bio potreban nekog ko zna dobro da pregovara. Vlade svijeta bi morale da stanu iza Palestinaca, kaže. „Ali, svi podržavaju Izrael.“

Vitlejem za Božić 2022. godine

Palestinska samouprava s 88-godišnjim Abasom na čelu za mnoge ovdje je suviše slaba, previše sklona Izraelu i previše korumpirana. Posljednji izbori u Zapadnoj obali održani su prije gotovo 18 godina.

-pročitajte još: Makron zacrtava sopstveni kurs u ratu oko Gaze

Zatvorenici i mučenici

U izbjegličkom logoru Dajšeh, južno od Vitlejema, žive Palestinci i njihovi potomci koji su protjerani prilikom osnivanja države Izraela. Izraelska vojska tu redovno upada i sprovodi racije protiv radikalnih stanovnika.

Kad je Izrael u zamjenu za puštanje talaca iz Pojasa Gaze pustio Palestince iz zatvora, to je i u Vitlejemu slavljeno uzvicima Hamasa.

U jednom malom restoranu u Dajšehu za šankom stoji mlad muškarac. Priprema salatu, siječe luk i renda sir. I on se zove Ibrahim. „Sigurno da je taj problem sa zatvorenicima veoma važan. Na kraju krajeva, oni su – kako da kažem – oni su naši intelektualci. Oni su čisti i časni. Zatvorenici planiraju sudbinu naše slobode. Neki zatvorenici imaju mučenike u porodici, a oni sami su zatvorenici. Oni se žrtvuju, oni rade nešto dobro za našu zemlju.“

Taj 22-godišnjak želi da upozna svijet. Ali o tome šta se događa van Zapadne obale on zna samo iz priča. Turisti za dva dana vide više u ovom regionu nego što je on vidio za 22 godine, kaže Ibrahim.

Nakon isteka primirja nastavljena je izraelska kopnena ofanziva u Pojasu Gaze

„Mi smo jedan front“

Mladi Palestinci čeznu za boljom perspektivom. I za političarima koji će moći da im je pruže. Abas sa svojom strankom Fatah nije jedan od njih, kaže Ibrahim. On spominje Marvana Bargutija i Ahmada Sadata. I jedan i drugi su u izraelskim zatvorima, jer su navodno učestvovali u napadima na Izrael. Slično kao i u starom gradu u Vitlejemu, ni u izbjegličkom logoru Dajšeh ne može se čuti da se neko distancira od Hamasa. „Hamas ima važnu vojnu ulogu u otporu, Marvan ima i političku i vojnu ulogu. A i Ahmad Sadat. Naša sloga je naša snaga“, kaže Ibrahim.

„Moramo da budemo složni. I u Gazi. Mi smo jedan front. Mi smo povezani, mi u Zapadnoj obali i oni u Gazi“, kaže mladić. Naravno, dodaje, ima mnogo političkih problema, naročito sa strankama, ali Palestinci žele slobodu – i jednu državu, bez problema i bez političkog nasljeđa.

Nema povjerenja u palestinsku samoupravu

U razgovorima s Palestincima brzo postaje jasno da oni više ne očekuju mnogo od političara. Pogotovo ne od palestinske samouprave – iako se ona na međunarodnom nivou smatra jedinim legitimnim sagovornikom, ljudi koji tamo žive gotovo uopšte je ne podržavaju. To nijesu dobri preduslovi za razgovore o vremenu nakon rata u Pojasu Gaze.

bd/aj (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније