DW

dw.com [ DW ]

02. 10. 2023. 11:34

Štampa: Njemačka spremna da pošalje još vojnika na Kosovo

Bundesver na Kosovu u okviru Kfora

Njemački mediji prenose informaciju novinske agencije AP koja je u nedjelju (1. oktobar) javila da su viđena srpska vojna vozila kako odlaze od granice ka centralnoj Srbiji. „Vlada Srbije je možda odgovorila na pozive za povlačenje", navodi njemački Cajt.

List ujedno podsjeća da je „Vlada Kosova u subotu saopštila da prati kretanje srpske vojske iz 'tri različita pravca'" i da je „pozvala Srbiju da obezbijedi demilitarizaciju pograničnog područja".

Mediji prenose i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao izvještaje o pojačanom vojnom prisustvu na granici sa Kosovom. On je na društvenim mrežama govorio o „kampanji laži“ protiv Srbije.

Stiže pojačanje Bundesvera?

Prethodno je njemačka vlada upozorila da bi tenzije mogle da porastu, s obzirom na očigledno povećan broj srpskih vojnika na granici sa Kosovom. „Ne bi trebalo da bude dalje eskalacije“ između Srbije i Kosova, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova na mreži Iks (bivši Tviter) i naglasilo da je važno da Srbija „odmah smanji broj jedinica na granici".

Ujedno su se tri vladajuće njemačke stranke, Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), izjasnile za jačanje mirovne misije Kfora na Kosovu pod komandom NATO. To podrazumeva i raspoređivanje dodatnih snaga njemačkog Bundesvera.

„Njemačka bi trebalo, u konsultaciji sa svojim saveznicima, hitno da provjeri da li je mandat Kfora u potpunosti ispunjen i da pošalje još vojnika na Kosovo", rekao je za magazin Špigel političar Zelenih Anton Hofrajter.

Bundesver na Kosovu trenutno ima 85 vojnika. Mandat, koji je Bundestag poslednji put produžio u maju, predviđa da na terenu može da bude do 400 vojnika Bundesvera. „Ima, dakle, još uvjek prostora za poboljšanjem bez promjene mandata", rekla je takođe za „Špigel" Mari-Agnes Štrak-Cimerman, predsjednica parlamentarnog Odbora za odbranu.

„Ne može biti vojnog rješenja"

Njemački Velt prenosi intervju koji je rimski list„Republika" objavio sa glavnokomandujućim Kfora, italijanskim generalom Mikeleom Ristučom. On, između ostalog, kaže: „Jedino rješenje je normalizacija odnosa. Ne može biti vojnog rješenja, samo političkog. Mi vojnici možemo samo da stvorimo bezbjednosne uslove za održavanje dijaloga."

Na pitanje u kojoj mjeri su rat u Ukrajini i Rusija uticali na najnovije događaje na Kosovu, general Ristuča odgovara: „Rat u Ukrajini ima ogroman uticaj na globalna pitanja, a Kosovo nije imuno na to. Ali, ono što se ovdje dogodilo prvenstveno je bilo izazvano unutrašnjom dinamikom."

A na pitanje da li je realna ideja da Kfor na sjeveru Kosova zamijeni Kosovsku policiju, italijanski general kaže: „To je politička odluka. Mi procjenjujemo svaku hipotezu, odluku i razvoj u koordinaciji sa lancem komandovanja u NATO i spremni smo da preuzmemo sve dalje zadatke."

Vučić koristi metod svog učitelja Miloševića"

„Jedno je sigurno", piše Frankfurter algemajne cajtung, „neregularnu grupu mogao je da opremi i podrži samo Beograd. Čak i na divljem sjeveru Kosova obični građani nemaju oklopna vozila ili ručne bombe. Kada moćni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sada tvrdi da nije znao ništa o tome, morate biti veoma naivni da biste mu povjerovali. Vučić koristi metod svog učitelja Miloševića, čiji je ministar propagande bio: nasilje se delegira nezavisnim kooperantima i sistematski promoviše, dok se na evropskoj sceni ponaša zabrinuto i pretvara da ste voljni da pregovarate, što u stvarnosti samo ima za cilj da se dobije na vremenu. A pravi cilj je kontrola teritorije", ocjenjuje frankfurtski list. I zaključuje:

„Državnici koji su nekada vjerovali Miloševićevim lažima sada izgledaju u najboljem slučaju smiješno. Ko danas snosi odgovornost, a vjeruje ili se pretvara da vjeruje da je Vučić čovjek kojem se može vjerovati na riječ, trebalo bi da razmisli kako će takav stav da izgleda za deset godina. Vučić na Kosovu sprovodi ciničnu strategiju i vrijeme je da stvari nazovemo pravim imenom. Ne samo retrospektivno, kao sa Miloševićem i Putinom, već sada. Vučićevo iskrivljavanje činjenica je njegova igra. Niko ne primorava Evropsku uniju ili Berlin da učestvuju u toj igri."

Priredio: I. Đerković

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније